Opbakning manglede til SF’s rottegebyr

Der er enighed om, at der skal gøres noget ved rotteproblemerne i Aarhus, men der var ikke opbakning til at indkræve et rotte-gebyr

Det pibler frem med rotter i baggårdene i Aarhus. Det har vi tidligere fortalt her på tv2oj.dk. Et problem, som partierne i Aarhus byråd tager meget alvorligt. Det stod klart ved byrådsmødet onsdag aften.

SF har foreslået, at man lægger et gebyr for rottebekæmpelse. For hver 1 million kroner ejendomsværdi vil der skulle betales 8-9 kroner i gebyr for rottebekæmpelse, lyder forslaget. På den måde forventer SF, at man kan få samlet 2,3 millioner kroner til at øge budgettet for rottebekæmpelse.

Forslaget havde opbakning fra Enhedslisten, mens Socialdemokraterne ikke havde taget stilling. Resten af byrådet mente, at man burde kunne finde de to millioner kroner på budgettet for Teknik og Miljø.

Læs også Video: Rotterne myldrer frem i Aarhus

Immune rotter

Problemet i Aarhus er, at rotterne er blevet immune over for den gift, der gives i byens rottebekæmpelse. Derfor var der flere politikere, der nævnte den mekaniske løsning, hvor rotterne bliver spiddet i kloakkerne.

En løsning som ifølge teknik- og miljørådmand Kristian Würtz (S) er dyr i forhold til budgettet. Ved onsdagens byrådsmøde fremlagde han også, at der mangler fem millioner kroner i forhold til at indsætte mekaniske fælder i rottebekæmpelsen.

Gert Bjerregaard fra Venstre sagde, at rådmanden burde havde taget ansvar for sagen for lang tid siden. Han mener, at rådmanden skulle havde haft carte blanche til at bruge penge på rottebekæmpelse.

- Det her er jo alvorligt, og det kan betyde, at folk kan blive syge og i yderste konsekvens dø af det. Og det er ikke blevet behandlet på den måde, sagde Gert Bjerregaard fra Venstre til mødet

Læs også Enhedslisten: Bekæmp rotterne for skattepenge

Men rådmanden mener ikke, at han kunne få sig til at bruge penge på rottebekæmpelse, som der ikke er bevilget.

- Jeg er ikke tilhænger af, at bruge en hel masse penge, som ikke har fået bevilling til, sagde Kristian Würtz fra Socialdemokraterne.

- Mange steder kan vi se, at med det service niveau, vi leverer, det har vi behov for at få gjort noget ved. Men vi kan også se, at økonomien på området er presset, sagde Kristian Würtz.

Dermed blev sagen sendt til behandling i Teknisk Udvalg, hvor man skal finde penge i budgettet til rottebekæmpelsen. Næste møde i udvalget er 5. september.

02:14

Aarhus Kommune har fået en ny udfordring i rottebekæmpelsen. Den gift, man bruger i kloakkerne, bider ikke længere på rotterne. Et alternativ til giften er mekaniske fælder, som ganske enkelt spidder rotterne. Se mere om det i indslaget her.

Luk video