Op til et kvarters ventetid på ambulancen: Brug for de lokale

I Ry er der blevet uddannet 10 lokale frivillige førstehjælpere, fordi der kan gå op til 15 minutter, inden ambulancen er fremme

02:31

Region Midtjylland har et mål om, at 92 pct. af alle ambulancers såkaldte a-kørsler skal være overstået på under 15 minutter, og der skal hjælpen så være fremme. Det mål når regionen lige akkurat, men et mål om at komme under 10 minutter kniber det mere med.

I Skanderborg Kommune har man i Ry derfor måtte uddanne 10 lokale førstehjælpere.

De skal komme hurtigt til undsætning ved livstruende sygdomme, indtil en fremskudt base med ambulancer er oppe at køre i området.

00:45

Region Midtjylland har som mål, at 75 pct. af alle a-kørsler skal være fremme på under 10 minutter. Gennemsnitligt for hele regionen går det meget godt. Men tallene dækker over store forskelle. For eksempel ligger både Favrskov, Skanderborg, Syddjurs og Samsø kommuner under målet om de 75 procent. På samme måde har regionen et mål om, at 92 procent af alle a-kørsler skal være fremme under 15 minutter. Her ligger Odder, Samsø og Skanderborg kun lige over regionens egne mål.

Luk video

- Jeg har meldt mig, fordi jeg vil gøre en forskel, og her er muligheden for at gøre det på et område, hvor det er ret vigtigt. Jeg håber på at redde liv, siger en af førstehjælperne i Ry, Trine Dixen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hjertestarten er idiotsikker på den måde, at du ikke kan gøre noget forkert. Det var vigtigt for mig.

Trine Dixen, frivillig førstehjælper

Hun har fået et fire timer langt kursus i at betjene en hjertestarter som den, der er placeret ved Netto i Ry. På trods af den sparsomme træning tør hun godt påtage sig det store ansvar.

- Hjertestarten er idiotsikker på den måde, at du ikke kan gøre noget forkert. Det var vigtigt for mig, siger hun.

Thomas Holm fra Falck har trænet Trine og de øvrige frivillige førstehjælpere.

Læs også Mille gav ung pige førstehjælp: Jeg troede at jeg ville gå i panik

- Det at give førstehjælp er livreddende, og det er ikke spor svært. Det sværeste er ingenting at gøre. Alle kan give førstehjælp, og de her kan give rigtig god førstehjælp, siger Thomas Holm om de frivillige førstehjælpere.

I Indslaget øverst i artiklen giver Thomas Holm en gennemgang af, hvordan en hjertestarter fungerer. I indslaget kan du også høre, hvad folk på gaden i Ry mener om førstehjælperne.

02:35

Her kommer den kommende regionsrådsformand Anders Kühnau (S) med sine betragtninger om problematikken med den manglende base med ambulancer i Skanderborg-området. 

Luk video