Omstridt flygtninge-happening deler vandene

En politiker mener, at folkene bag kontroversiel happening i Horsens går langt over grænsen. Arrangørerne afviser kritikken

02:00

En hvervekampagne, der skal skaffe folk til at overvåge Europas grænser, skaber i disse dage stor debat i Horsens.

På gaden er en del borgere blevet spurgt, om de vil hjælpe med at overvåge flygtninge, der krydser landegrænser i Europa.

Er folk interesseret i at høre mere, kan de komme med ind i en butik for at få en nærmere orientering om konceptet.

Både hvervekampagne og butik er det pure opspind. Det er en happening, der er stablet på benene for at skabe debat om blandt andet falske nyheder, lyder det fra arrangørerne.  

Martin Ravn (V) mener, at arrangørerne af happeningen går over grænsen.

Den forklaring giver Martin Ravn (V), formand for kulturudvalget i Horsens, ikke meget for. Han mener, at folkene bag er gået langt over grænsen. 

- Jeg synes, det er dybt problematisk, siger han og uddyber:

- Der, hvor kæden hopper af for mig, er, at man putter det her ekstra lag på, som jeg vil kalde løgne i forbindelse med en mail, der er sendt til vi politikere, siger han.

I den omtalte mail er der oplysninger om, hvordan borgere hjemmefra kan styre maskingeværer, der er placeret ved grænserne.

- Jeg synes, at man eskalerer det hele fuldstændig vildt, siger Martin Ravn.

Arrangør Henrik Vestergaard Friis afviser kritikken.

Arrangør Henrik Vestergaard Friis, der er direktør i Liveart, afviser kritikken. Han mener ikke, folk bliver ført bag lyset.

- Jeg synes ikke, det er at snyde. Politikerne snyder folk på gaden dagligt, uden at de opdager det. Vi gør bare opmærksom på, at folk bliver snydt, siger han.

Henrik Vestergaard Friis medgiver, at happeningen er grænseoverskridende:

- Det er lidt over grænsen. Det er desværre nødvendigt, hvis man skal have fat i medierne, så er man nødt til at gå lidt over grænsen.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvad folk på gaden i Horsens siger til happeningen.

01:30

VIDEO: Se, hvordan folk hverves på gaden.

Luk video