Ole Birk Olesen får stor næse for PostNord-sag

Flertal udtaler skarp kritik af transportministeren for manglende orientering om postproblemer

Foto: Liselotte Sabroe - Scanpix

Et flertal i Folketinget udtaler ifølge TV2 kraftig kritik af transportminister Ole Birk Olesen (LA) i sagen om PostNord.

Ministeren, der er valgt i Østjylland, har ikke informeret Folketinget godt nok, lyder det i den tekst, der formelt set formulerer den såkaldte "næse", ministeren får.

Læs også Ombudsmand afviser at gå ind i plejefamilie-sagen i Randers

- Udvalget udtaler på den baggrund sin skarpe kritik, lyder det ifølge TV2 i teksten.

- Ministerens manglende orientering af Postforligskredsen kan have sat den politiske proces vedrørende PostNord Danmarks økonomiske udfordringer tilbage.

- Det er en understregning af, at det forløb vi havde med ministeren, ikke har været godt nok, siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen, til Ritzau.

- Vi har en kraftig kritik af forløbet. Og vi har hørt, at ministeren har beklaget og har tænkt sig at gøre det anderledes fremover, tilføjer han.

Læs også Ingen ministerfyring: Ole Birk Olesen slipper med en næse

Kunne det have gjort en forskel, hvis I havde fået de her oplysninger før?

- Det er svært at sige. Det kan man kun gisne om. Men jo før vi har informationerne, jo før kan vi agere. Og så kunne vi have gjort det i samlet flok, siger Kim Christiansen.

En næse er en skriftlig kritik fra Folketinget til en minister. Men den har ikke direkte konsekvenser for ministeren.

Ole Birk Olesen er valgt i Østjyllands Storkreds og har boet flere år af sit liv i Aarhus. 

Det betyder en næse

En næse er den populære betegnelse for en kritik af en politikers handlinger. Her er fakta om en næse:
 • En politiker, en embedsmand eller en myndighed kan for eksempel få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.
   
 • Statsrevisorerne kan også give næser til ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen.
   
 • Næser får sjældent parlamentariske eller andre politiske konsekvenser. Derimod kan et flertal i Folketinget tvinge en minister til at gå af ved at udtrykke et mistillidsvotum.
   
 • Rekordholderen af næser er tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V), der blev tildelt 80 næser. Størstedelen på grund af fodnotepolitikken, hvor er flertal i Folketinget pålagde ham at tage forbehold i Nato-samarbejdet. Det brød han sig ikke om, så han kaldte det "hædersnæser".
   
 • Betegnelsen "en næse" kommer formentlig af det gamle ord "nesæ", der betød skam eller vanære.

Kilde: Kaare R. Skou, Dansk Politik A-Å