Øksemands mobil indeholdt krigssange

29-årig terrortiltalt havde sange på sin mobiltelefon, der opfordrede til hellig krig

Foto: Nils Sloth

Den 29-årige dansk-somalier, der er tiltalt for økseangrebet mod Kurt Wes­tergaard, havde 18 videofiler og 250 lydfiler på sin mobiltelefon. En del af lydfilerne er religiøse sange eller hymner, der opfordrer til hellig krig, hævdede anklageren i dag i retssalen.

- Budskabet i sangene interesserede mig ikke, men der var en god rytme, lød svaret fra den 29-årige mand på anklagebænken.

Her dokumenterede anklageren en række søgninger, som den tiltalte foretog på internettet fra sin adresse i Hvidovre i efteråret 2009.

Søgte på navnegivne somaliere

PET's hemmelige registrering af trafikken på computeren startede den 1. oktober - tre måneder før økseangrebet mod Kurt Westergaard. Det skete efter, at somalieren var blevet udvist fra Kenya.

Anklageren fremlagde også den overvågning af den tiltaltes internetforbindelse, som PET har foretaget. Foreløbig har anklageren kun dokumenteret nogle google- og youtube-søgninger, hvor manden har søgt på navnegivne somaliere, herunder en terrorleder med tilknytning til al-Qaeda, Saleh Nabhan, der blev dræbt under et amerikansk helikopterangreb.

Har set klip af soldater under træning

Manden har også set klip af maskerede afrikanske soldater under træning, mens der bliver spillet religiøse hymner.

Den 29-årige siger:

- Som alle andre bruger jeg internettet til at følge med i, hvad der sker ude i verden og specielt i det land, jeg kommer fra.

Den tiltalte nægter at have haft tætte forbindelser til den somaliske organisation al Shabaab.

Al Shabaab står på USA's liste over terrororganisationer.

- Det er al-Shabaab, der leder den sydlige del af landet. Jeg opfatter dem som en slags regering. Jeg kender ikke nogen fra organisationen person­ligt, sagde den tiltalte i retten.