Øksemanden skal i landsretten

Westergaards overfaldsmand får sin sag for landsretten til juni

Foto: Tegning: Nils Sloth

Ankesagen mod den 29-årige somalier, der i februar fik ni års fængsel for økseangrebet mod bladtegner Kurt Westergaard, skal behandles ved Vestre Landsret i Aarhus midt i juni.  Der er afsat fire-fem dage til sagen, der starter den 15. juni.

Statsadvokat Kirsten Dyrman oplyser, at der formentlig bliver afsagt dom den 22. juni.

Somalieren Muhudiin Mohamed Geele blev idømt den langvarige fængselsstraf, fordi han angreb manden bag den kontroversielle Muhammedtegning.

Det skete nytårsdag om aftenen i tegnerens hjem i Viby ved Aarhus. Tegneren undslap dog ved at søge tilflugt i et særligt sikringsrum.

Allerede ved byretsdommen sagde flere jurister, at dommen var baseret på den særlige terrorparagraf fra 2002, der er blevet betegnet som uklar og indført i hast.

Derfor er sagen om Kurt Westergaard-angrebet egnet til anke helt op i systemet. Der gik da også kun et minut gammel, før afgørelsen blev anket.

Anklageren havde krævet mindst 12 års fængsel til somalieren, der var taget fra København med en kniv og en økse i rygsækken for at efterstræbe Kurt Westergaard.

Under retssagen har somalieren hele tiden sagt, at han kun ville true - ikke dræbe - bladtegneren, der i dag lever under konstant politibeskyttelse.

Under retssagen ved byretten sagde anklageren, at Kurt Westergaard var blevet symbol på Muhammed-krisen og på forsvaret for ytringsfriheden.

Efter dommen i februar sagde Kurt Westergaard, at en fængselsstraf på ni års fængsel må være minimum.

- Nu vil jeg bare håbe, at manden får tid til at reflektere over sin skæbne og sin religion. Måske kan han blive et bedre menneske, sagde Kurt Westergaard.