Øksemand dømt for terror mod bladtegner

Det var en terrorhandling, da en 29-årig mand bevæbnet med en økse trængte ind hos Kurt Westergaard

Foto: Tegning: Nils Sloth

Spændingen var intens, men den velklædte, kortklippede somalier havde ikke nogen synlig reaktion, da han som den første i Danmark blev kendt skyldig i drabsforsøg i forbindelse forsøg på en terrorhandling mod bladtegneren Kurt Westergaard.

Det skete ved et nævningeting i Aarhus og efter den særlige terrorparagraf 114 i straffeloven fra 2002, som blev indført efter det store terrorangreb i New York i 2001.

Dommere og nævninger var enige i deres vurdering i sagen, der adskiller sig fra alle tidligere terrorsager i Danmark.

Den 29-årige øksemand begik en terrorhandling, da han brød ind til Muhammed-tegneren Kurt Westergaard bevæbnet med en økse og en kniv, siger retten.

Et enigt nævningeting kendte ham torsdag skyldig i både forsøg på terror og drabsforsøg. Det er godtgjort, at han ville dræbe bladtegneren, udtaler retten.

Manden trængte nytårsdag sidste år med en økse ind hos bladtegneren, der befandt sig i sit rækkehus ved Aarhus sammen med sit nu seksårige plejebarn. Kurt Westergaard nåede at komme i sikkerhed i sit sikringsrum.

Den 29-årige har forklaret, at han kun ville skræmme og true tegneren - ikke slå ham ihjel.

Anklageren har argumenteret for, at økseangrebet var et forsøg på at skabe uro og kaos og skræmme en hel befolkning og måske skabe international opmærksomhed og uro - et terrorangreb. Det synspunkt fulgte retten.

Øksemanden brugte over 20 øksehug til at trænge ind i Kurt Westergaards hjem, og han huggede derefter flere end 20 gange med øksen mod den stålarmerede dør til sikringsrummet, hvorfra tegneren skrækslagen alarmerede politiet.

Nævningetinget frifandt somalieren for at have forsøgt at dræbe en betjent, som den dømte kastede sin økse efter, da han blev anholdt.