Økologisk sølvmærke til hospital
Hospitalsenheden Horsens kan nu bryste sig med et økologisk spisemærke i sølv
Køkkenet på Hospitalsenheden Horsens har modtaget Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke i sølv, og det er et bevis på, at 60-90 procent af råvarerne i hospitalsmaden er økologiske.
Køkkenpersonalet har målrettet arbejdet på at øge andelen af økologisk mad og drikke på hospitalet, og det førte i første omgang til Fødevarestyrelsens økologiske spisemærke i bronze og nu - ni måneder senere - er sølvmærket en realitet.
- Sølvmærket er en stor anerkendelse af vores fag og vores køkken. Vi er stolte af, at det på kort tid er lykkedes at omlægge så stor en andel af vores madproduktion til økologi. Det skaber motivation og arbejdsglæde, som forhåbentlig også smitter af på både patienter og vores kolleger, siger ledende økonoma Kirsten Rytter Knudsen fra Hospitalsenheden Horsens.
Maden laves fra bunden
Det er først og fremmest patienterne, der får glæde af den økologiske mad, der er tilberedt af sunde, naturlige råvarer uden tilsætningsstoffer, men omlægningen har også smittet af på personalet, for det har krævet et helt nyt mindset.
Nu bliver maden lavet fra bunden på gammeldags manér, og det betyder blandt andet, at der bliver bagt brød og kager.
- Køkkenets medarbejdere har været med på en større omstillingsrejse og gjort det flot. Det er deres fortjeneste, at vi nu er nået så langt med at sætte økologisk mad på menuen, siger Kirsten Rytter Knudsen.
Fakta om det økologiske spisemærke:
Når 60-90 % af køkkenets indkøb af føde- og drikkevarer er økologiske, kan spisestedet få det økologiske spisemærke i sølv. Hvis økologiandelen udgør 30-60 % er køkkenet berettiget til bronzemærket. Hvis det udgør 90-100 % er køkkenet berettiget til guld. Samtidig skal køkkenet udarbejde en råvarepolitik, som er synlig for gæsterne.