Øger risiko for blodprop

Medicin fordobler blodprop-risiko

Ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet viser, at NSAID-præparater såsom Ibuprofen, Voltaren og Bonyl øger risikoen for blodpropper i benene og lungerne.

Forskere fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital har undersøgt mere end 8.000 patienter, som mellem 1999 og 2006 fik diagnosticeret en blodprop i benene eller lungerne.

Dernæst undersøgte forskerne, om disse patienter havde fået udskrevet recepter på NSAID-præparater. Og endelig blev hver af disse patienter sammenlignet med 10 kontrolpersoner af samme køn og alder. 

- Resultaterne viste, at risikoen for at få en blodprop i ben eller lunger er mere end fordoblet hos de patienter, der tager NSAID-præparater, siger Morten Schmidt, læge og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital og Aarhus Universitet.

Pris til unge forskere
Morten Schmidt har for nylig fået den såkaldte Mannucci Award for sin videnskabelige artikel om resultaterne. Mannucci Award er en pris, som International Society on Thrombosis and Haemostasis tildeler unge, lovende forskere.

- Vores studie tilføjer yderligere information om de bivirkninger, der er forbundet med brug af NSAID. Tidligere har disse smertestillende præparater vist sig at øge risikoen for bl.a. hjerteflimmer, og blodpropper i hjertet, fortæller Morten Schmidt og tilføjer:.

- Det vil dog stadig være op til den enkelte patient i samarbejde med sin egen læge at opveje fordele og ulemper ved NSAID-præparaterne.