Offentligt ansatte vil have ret til barns første sygedag

Chefer skal ikke have noget at sige, når offentligt ansatte vil holde barns første sygedag, mener FOA

Genrefoto. Foto: Colourbox

Offentligt ansatte skal have ret til at holde deres børns første sygedag uden at skulle diskutere med chefen. Det mener Fagforbundet for Offentligt Ansatte, FOA, skriver Politiken.

Forbundsformand Dennis Kristensen siger til avisen, at FOA vil rejse kravet ved de overenskomstforhandlinger, der indledes om to uger.

Læs også Kreative sygeplejersker skaber glæde med alternativt juletræ

På det private arbejdsmarked blev det ved forårets overenskomstaftale gjort til en ret for FOA's medlemmer at holde barnets første sygedag.

Arbejdsgiveren må heller ikke tælle det som barnets første sygedag, hvis far eller mor bliver ringet op af pasningsordningen for at hente et sygt barn.

Læs også Udflytning til supersygehus udskudt igen: Koster millioner

Nu vil FOA rejse tilsvarende krav for offentligt ansatte. Det vil gøre børns sygedage til en ret, der ikke vurderes hos arbejdsgiveren. 

Kravet er formuleret som "bedre rettigheder ved barns sygdom" og gælder for offentligt ansatte over en bred kam.

- Vi kan se, at det vores medlemmer oplever som det helt store problem, er at få familie og arbejdsliv til at hænge sammen, siger Dennis Kristensen til Ritzau.

Læs også Rita mistede sin Aage til demens: Men blev selv ramt af sygdom

- Man skal først tjekke af hos arbejdsgiverne, om det er i "tjenestens tarv". Det betyder, at man kan få den besked, at man må skaffe sig noget pasning inden for nogle timer, og så skal man møde op. 

- Det betyder, at vi får kolleger, der kommer på arbejde, mens deres humør er hjemme hos deres syge barn.

I Norge, Sverige og Finland har lønmodtagere en lovsikret ret til at holde barnets første sygedag. 

Læs også Tre kvinder laver kunst mod gigt: Ikke kun en sygdom for ældre

Det burde også være tilfældet i Danmark, mener Thomas P. Boje, der er professor i sociologi og arbejdsmarked ved Roskilde Universitet. Han mener, at den manglende ret kan læses i statistikkerne.

- Det, vi ser i øjeblikket, er, at flere og flere kvinder i den såkaldte fødedygtige alder går på deltid, siger han til Politiken.