Østjyske landmænd må dreje nøglen om

I Østjylland er antallet af gårde halveret i løbet af syv år

05:00

Østjyske landbrug har svært ved at få det til at løbe rundt.

De seneste syv år er antallet af gårde i Østjylland halveret. I Januar blev Leif Kreutzfeldt Rasmussen en del af statistikken, da han satte sin fødegård til salg. 

- Man kan være hård og sige, at hvis man ikke kan tjene penge, så er man ikke berettiget til at drive landbrug, siger Leif Kreutzfeldt Rasmussen, tidligere landmand, Odder.

Læs også Ulækkert spildevand ender direkte i regnvands-sø

Han begyndte som selvstændig svinebonde på sin fødegård, som han overtog i 1997. Men det er ikke gået, som han havde regnet med.

Fødegården blev sat til salg, fordi han ikke havde penge til at dække sine udgifter på grund af faldende svinepriser.

- Kiloprisen på grisen er faktisk mindre i dag, end da jeg var ung og startede min uddannelse som 17-årig, siger Leif Kreutzfeldt Rasmussen.

Læs også Landbrug nord for Randers brændte ned til grunden i nat

Det har i stor stil betydet lukninger af landbrug. Fra 2007 til 2014 faldt antallet af gårde med malkekvæg fra 356 til 196. I samme tidsrum blev antallet af gårde med svin halveret fra 627 til 312.

Leif Kreutzfeldt Rasmussen har derfor solgt jord, dyr og maskiner. Han arbejder nu som maskinfører for den virksomhed, han solgte sin jord til.

Og til familiens store glæde, har de fået lov til at blive boende i gårdens stuehus.

- Jeg brænder for det, jeg laver. Jeg har gode arbejdskolleger og en god arbejdsplads, siger Leif Kreutzfeldt Rasmussen.

Øverst kan du se hele indslaget om, hvordan det er gået Leif Kreutzfeldt Rasmussen, efter at han måtte sætte sin fødegård til salg.