Østjyske kandidater venter i spænding på personlige stemmetal

Karen Melchior fra Det Radikale Venstre og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten er næsten sikre på at blive valgt ind i Europa-Parlamentet, mens det er mere usikkert for Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet.

Nikolaj Villumsen og Pernille Skipper jublede søndag aften over valgresultatet ved Europa-Parlamentsvalget. Foto: Liselotte Sabroe

11 kandidater er ’meget sikre’ på at komme ind i Europa-Parlamentet efter søndagens valg i Danmark.

Det viser en prognose fra Megafon lavet for TV 2.

Nikolaj Villumsen: "Jeg er så stolt"

Én af de 11 sikre kandidater, er Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten. Det er første gang Enhedslisten stiller op til Europa-Parlamentet, og det er første gang de har fået et mandat.

Da der opstilles på partiliste, vil det enlige mandat næsten med sikkerhed gå til spidskandidat og folketingsmedlem Nikolaj Villumsen, som stiller op i Østjyllands Storkreds.

00:54

VIDEO: Nikolaj Villumsen er spidskandidat for Enhedslisten, som for første gang er valgt ind i Europa-Parlamentet.

Luk video

- Jeg er helt fantastisk glad for, at det lykkedes enhedslisten at blive valgt ind. Det giver os jo en unik chance for os for at kæmpe for den grønne omstilling, siger Nikolaj Villumsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er første gang Enhedslisten stiller op til Europa-Parlamentet. Tidligere har de haft et samarbejde med Folkebevægelsen mod EU, der ikke fik noget mandat denne gang.

Læs også Karsten har været valgstyrer samme sted i over 25 år: Snart lukker det

- Jeg har kæmpet benhårdt for det den seneste måned, og jeg er stolt over at blive valgt. Enhedslisten kommer til at føre den samme politik i EU, som vi har gjort i Folketinget, og vi vil især knokle for den grønne omstilling, siger han.

Nikolaj Villumsen stiller op som folketingskandidat i Østjyllands Storkreds, men nu hvor han med stor sandsynlighed er valgt ind i Europa-Parlamentet for Enhedslisten stiller han ikke op som folketingskandidat. I stedet træder Søren Egge til.

I praksis vil Nikolaj Villumsen dog fortsat stå på listen til folketingsvalget, fordi det er for sent frasige sig sin plads. Hvis han alligevel skulle få nogle stemmer, vil disse stemmer gå videre til Søren Egge.

Søren Egge (tv.) stiller op som folketingskandidat i Østjyllands Sortkreds i stedet for Nikolaj Villumsen (th.).

Karen Melchior: "Jeg dropper Folketinget"

En anden rimelig sikker kandidat er Karen Melchior fra Det Radikale Venstre. Ved dette valg har partiet sikret sig to mandater, og meget tyder på, at Karen Melchior bliver valgt ind. 

Læs også Russisk politiker overværer EP-valg: Vil lære af dansk demokrati

- Det er helt vildt stort, og jeg er glad for at vælgerne har støttet op om vores politik. Jeg er selvfølgelig spændt, men jeg har valgt ikke at holde øje med optællingen før hen på eftermiddagen, hvor det er mere sikkert, hvilke kandidater der kommer ind, siger Karen Melchior til TV2 ØSTJYLLAND.

Karen Melchior bliver tilsyneladende valgt ind i Europa-Parlamentet sammen med Morten Helveg Petersen.

Hun er folketingskandidat i Østjyllands Storkreds i Horsenskredsen, men hvis hun bliver valgt ind i Europa-Parlamentet, stiller hun ikke op som folketingskandidat. 

- Min valgkreds i Horsens er nok lige så spændte som mig, for hvis det bliver mig, der får det andet radikale sæde i europaparlamentet, så trækker jeg mig fra folketingsvalget, og så vil jeg hjælpe de øvrige radikale kandidater i den sidste del af deres valg, siger hun.

De radikale fik ét mandat ved sidste valg, da Morten Helveg Petersen blev valgt ind. Siden kom Jens Rohde til, da han skiftede til partiet fra Venstre.

Ved dette valg sikrede paritet sig to mandater, og ifølge prognosen skal Karen Melchior i Europa-Parlamentet sammen med Morten Helveg Petersen, som dermed er blevet genvalgt.

13:50

VIDEO: Den 21. maj deltog Karen Melchior i en debat om Aarhus Lufthavn.

Luk video

Niels Fuglsang: "Det er nervepirrende"

Kandidaterne til de tre sidste pladser må vente på den endelige optælling af personlige stemmer, før de kender deres skæbne. Heriblandt er Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet. Han er bosat i Aarhus, og venter i spænding. 

- Det er meget nervepirrende, og jeg håber på det bedste. Jeg tør ikke sige for meget eller tro for meget. Lige nu kan jeg ikke gøre andet end at vente, siger Niels Fuglsang til TV2 ØSTJYLLAND.

00:47

VIDEO: Niels Fuglsang har nerverne helt ude på tøjet i dag, mandag, hvor de personlige stemmer bliver talt op.

Luk video

Niels Fuglsang stiller kun op til Europa-Parlamentet, og hvis han bliver valgt ind, vil han kæmpe for den grønne omstilling og vedvarende energi, som han mener, vil komme østjyderne til gode. 

- Jeg vil komme til at kæmpe den grønne sag. Jeg vil øge målsætningen for EU, og i Østjylland er vi førende inden for vedvarende energi, så det vil også være en østjysk sag, som vil komme arbejdspladser her i landsdelen til gode, siger Niels Fuglsang.

Stemmerne er formentlig talt op sidst på eftermiddagen. 

Hos Socialdemokratiet er det hel sikkert, at Jeppe Kofoed og Christel Schaldemose vælges ind i Europa-Parlamentet. Ifølge prognosen skal partiets tredje mandat findes mellem Niels Fuglsang, Marianne Vind og Morten Klessen.

Læs også Politiker: Absurd og forskruet at der ikke er miljøafgifter på flyrejser