Østjyske brødre kåret som landets bedste til østersåbning

Brødrene Simon Tønsager og Jonas Tønsager har en noget anderledes hobby. De er vilde med østersåbning og blandt landets tre bedste til disciplinen

Fra venstre ses Simon Tønsager fra Navitas Kantine i Aarhus og hans bror Jonas Tønsager fra Havnens Fiskehus i Aarhus. Til højre står Mathias Nørskov fra Bistroteket i Randers. Foto: Bo Amstrup - Scanpix

Brødrene Simon Tønsager og Jonas Tønsager er blandt landets tre bedste til disciplinen østersåbning. Foto: Mikkel Russel Jensen

Brødrene Simon Tønsager og Jonas Tønsager er blandt landets tre bedste til disciplinen østersåbning. Foto: Mikkel Russel Jensen

1 af 3

Der var spænding til det sidste, da landets bedste til at åbne østers skulle findes ved konkurrencen Danish Oyster Cup, der blev afholdt lørdag på Tir Na Nog i Aarhus. 

Vinderen blev Simon Tønsager fra Navitas Kantinen, der dermed at klar til Worldcup'en, de nordiske og de europæiske mesterskaber i østersåbning. 

- Det har været en forrygende dag, og det er da ingen hemmelighed, at det er fantastisk at løbe med sejren, lød det fra Simon Tønsager, der endte med en tid på 2 minutter og 35 sekunder. På den tid nåede han at åbne hele 30 østers. 

Læs også Efterårsferie i Randers: Hoppeland og svævebane

Og østersåbning er åbenbart et særligt talent i Tønsager-familien, for tredjepladsen gik til broderen Jonas Tønsager, som i øvrigt vandt ved sidste års konkurrence. Jonas Tønsager arbejder i Havnens Fiskehus i Aarhus. 

- Simon er en dygtig østersåbner, og han gav den det ekstra, der skulle til i finalen, siger Jonas Tønsager, der er helt OK med at have tabt til sin bror, til TV2 ØSTJYLLAND. 

De to brødre har haft østersåbning som fælles hobby i omtrent 16 år. Hobbyen er opstået, fordi de begge har arbejdet som kokke i fiskerestauranter. De har i løbet af de mange år deltaget i adskillelige nationale og internationale turneringer. 

Læs også Efterårsferie i Østjylland: Ti bud på en fed ferieaktivitet

Østersåbning er ifølge Jonas Tønsager ikke just en nem disciplin. 

- Der skal hurtighed og finesse til. Man skal være detaljeorienteret, for det er ikke kun farten, det gælder om. Man bliver straffet, hvis østerserne er skårede, eller hvis der er skaller i den eller blod, fordi man har skåret sig, siger han. 

Konkurrencen i østersåbning er en del af Oyster Week, som foregår hele efterårsferien. I forbindelse med Oyster Week blev der desuden afholdt Oyster Celebration i Aarhus søndag som et led i Aarhus 2017. Her kunne man for eksempel lære at gøre Tønsager-brødrene kunsten efter og åbne sine egne østers.