Østjyske betjente vidste ikke, at de var 'efterlyst'

I halvandet år har en advokat forsøgt at få identificeret to betjente, der anvendte magt mod flygtninge. Lørdag er det kommet frem, at det er to betjente fra Østjyllands Politi, der er tale om. Ingen af de pågældende har været klar over, at de har været 'efterlyst'

Foto: Claus Fisker - Scanpix

Det er amatørsagsbehandling, at Syd- og Sønderjyllands Politi ikke har været i stand til at identificere to betjente på billeder fra sommeren 2015, hvor en gruppe flygtninge vandrede på de danske motorveje.

Sådan lyder det fra Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, i kølvandet på, at det lørdag er kommet frem, at det er to politibetjente fra Østjyllands Politi, der er tale om.

- Jeg er så vred, at du drømmer ikke om det. Det er så urimeligt, siger han og fortsætter:

Læs også Politiet i Aarhus forlader 112-telefonen

- Der er tale om nogen, der ingenting har anet om, at de var efterlyste. De er selvfølgelig parat til at stille op.

Efter at Ritzau har talt med Claus Oxfeldt, skriver han på Twitter, at Syd- og Sønderjyllands har kendt til identiteten på de to betjente siden 2015.

Det er i forbindelse med en retssag mod Politikens pressefotograf Martin Lehmann, at politiet er blevet bedt om at finde frem til betjentene. På billederne ses betjente tage fat i flygtninge og forsøge at skille dem fra deres børn.

Men det er på trods af, at man på de to fotos tydeligt ser betjentenes ansigter, ikke lykkedes at identificere dem, skriver dagbladet Information lørdag.

Efter artiklen blev bragt blev formanden for Østjyllands Politiforening, Heino Kegel, kontaktet af en af betjentene, der ikke har vist, at man gerne ville tale med dem.

- Det er korrekt, at det er to politibetjente fra Østjyllands Politi. De har ikke været klar over, at de har været 'efterlyst', og det er ikke i orden, at de bliver udstillet på den måde, siger Heino Kegel til TV 2 ØSTJYLLAND.

På spørgsmålet om, hvor det er gået galt henne, lyder svaret:

- Det må du spørge ledelsen i Syd- og Sønderjylland om. Det tør jeg ikke sige. Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Hvor svært kan det være?, spørger Claus Oxfeldt.

Læs også Bookmaker: Skanderborg er blandt politiskole-favoritterne

I halvandet år har Lehmanns advokat, Hanne Rahbæk, ifølge Information forsøgt at få betjentene på de to billeder, der blev bragt i avisen, ført som vidner i retssagen.

Selv afviser politikredsen, at den ikke har villet eller kunnet identificere betjentene:

- Oplysningerne om, at Syd- og Sønderjyllands Politi ikke vil identificere betjente er ikke korrekte.

- Syd- og Sønderjyllands Politi oplyste under et forberedende retsmøde i sagen mod Rahbæks klient, at man kan identificere to af betjentene på billedet.

- Politikredsen kan tilføje, at man naturligvis vil identificere flere af betjentene, hvis retten finder bevisførelsen relevant, står der i pressemeddelelsen.

Rahbæk vil gerne føre betjentene som vidner i retssagen.

Men den anmodning har Syd- og Sønderjyllands Politi ifølge Information afvist med den begrundelse, at "yderligere bevisførelse er overflødig", og at det "ikke er muligt at identificere nogle af de betjente, der fremgår af bilag 1-19".

Retten i Sønderborg var enig i, at det ikke var nødvendigt med flere betjente som vidner. Den kendelse har Hanne Rahbæk dog kæret til landsretten.

Overblik over sagen om de identitetsløse betjente

* Sagen tager sin begyndelse, da pressefotograf Martin Lehmann fra Politiken bliver anholdt på den sønderjyske motorvej 9. september 2015.

* Han anholdes, fordi han nægter at følge politiets ordre og forlade motorvejen, hvor hundredvis af flygtninge og migranter vandrede.

* Fotografen mener, han har lov til at dokumentere situationen med de vandrende flygtninge og migranter.

* Martin Lehmann tiltales efterfølgende for at forstyrre den offentlige orden.

* Til brug i en retssag ønsker fotografen og hans forsvarer, advokat Hanne Rahbæk, navnene på to betjente, der på et foto ses bruge magt for at tilbageholde flygtninge.

* Fotografen og hans forsvarer undrer sig over, at Syd- og Sønderjyllands Politi tilsyneladende ikke vil identificere de to betjente.

* Men politiet har en anden udlægning af sagen.

* Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser, at man godt kan identificere de to betjente på billedet.

* Men - siger politiet - det er bare ikke relevant for retssagen.

* Byretten i Sønderborg har ifølge Syd- og Sønderjyllands Politi slået fast, at det ikke er nødvendigt at føre flere betjente som vidner ud over den betjent, som anholdt fotografen og lederen i politiets kommandostation.

* Den kendelse har fotografen og hans advokat kæret til Vestre Landsret.

Kilder: Information, Syd- og Sønderjyllands Politi.

 

  Foto: Claus Fisker - Scanpix