Østjysk Spørge Jørgen har ikke tænkt sig at skrue ned

Der blev stillet 1527 spørgsmål direkte fra folketingsmedlemmer til ministre i det forgangne folketingsår. Heraf stod Jens Joel (S) for 37 af dem

Folketingsmedlemmer kan stille direkte spørgsmål til de enkelte ministre. De såkaldte paragraf 20-spørgsmål. I 2016 blev der stillet 1527 spørgsmål fra folketingsmedlemmer til ministre.

Jens Joel (S), der er opstillet i Østjyllands Storkreds, er i top 10 blandt folketingsmedlemmer med stor spørgelyst.

Hele 37 paragraf 20-spørgsmål er det blevet til i løbet af 2016.

Læs også Kaos hos DF: Halv bestyrelse skrider i protest mod egne

- Jeg bruger paragraf 20-spørgsmålene til at holde regeringen i ørerne, fordi det er folketingsmedlemmers opgave at kontrollere magthaverne. Men jeg bruger dem også som lokalt folketingsmedlem til at skabe opmærksomhed på Østjylland, siger Jens Joel til tv2oj.dk.

Han har blandt andet stillet en del spørgsmål om socialøkonomiske virksomheder som Café Kaffegal.

- Det er sjældent, at ministeren siger; gud ja, du har ret Jens Joel, det ændrer vi lige. Men man får noget opmærksomhed ud af det. Og måske kommer der en ændring fra ministeriet en måned senere. Så på den måde, er paragraf 20-spørgsmålene med til at få løst problemer, siger Jens Joel.

Læs også Giftigt byrådsklima får embedsfolk til at flygte fra Randers

Det er et krav, at spørgsmålene skal være korte og kunne besvares med information, der er umiddelbart tilgængelig for ministeren.

-  Man skal spørge til en holdning, da paragraf 20-spørgsmålene er mest egnede til at få skabt en debat, siger Jens Joel, der ikke har tænkt sig at skrue ned for spørgefrekvensen det kommende folketingsår.

Det sjoveste paragraf 20-spørgsmål den østjyske politiker lige kan komme i tanke om var et spørgsmål om myrer. Det blev stillet af Dennis Flydtkjær (DF) til Mette Gjerskov (S).

- Det var da vi selv sad i regering.  Fødevareministeren blev spurgt, om man havde tænkt sig at gribe ind overfor Noma, der brugte myrer i en af deres retter. Det var i forhold til, om der var tale om overgreb på myrer, siger Jens Joel. 

Paragraf 20-spørgsmålene er opkaldt efter den paragraf i Folketingets forretningsorden, som de stilles efter. Den siger, at ministrene skal svare inden for seks hverdage.

De ti politikere, der stillede flest spørgsmål

1. Rasmus Horn Langhoff (S): 74 spørgsmål.
2. Lea Wermelin (S): 47 spørgsmål.
3. Rasmus Prehn (S): 44 spørgsmål.
4. Pernille Schnoor (AL): 38 spørgsmål.
5. Pernille Bendixen (DF): 37 spørgsmål.
6. Jens Joel (S): 37 spørgsmål.
7. Christian Poll (AL): 35 spørgsmål.
8. Pia Olsen Dyhr (SF): 34 spørgsmål.
9. Peter Kofod Poulsen (DF): 34 spørgsmål.
10. Mattias Tesfaye (S): 32 spørgsmål.
Kilde: Beretning om folketingsåret 2015-2016/ Ritzau