Østjysk fodboldstjerne hyldet som Årets Forbillede

Ved DRs store awardshow Sport 2017 lørdag aften blev Nadia Nadim kåret som Årets Forbillede

Som 21-årig bliver hun i 2009 den første danske fodboldspiller med indvandrerbaggrund til at spille en landskamp for Danmark. Foto: Denis Lovrovic - Scanpix

Alle landets største sportsnavne blev lørdag aften hyldet i Boxen i Herning under awardshowet Sport 2017, og der var også en østjysk pristager blandt de mange navne.

Jeg er så stolt og ufattelig glad for at være i en position, hvor jeg kan inspirere og vise, hvad der er muligt med hårdt arbejde og troen på egne evner.

Nadia Nadim, fodboldspiller

Fodboldspilleren Nadia Nadim med en fortid i Skovbakken IK (nu VSK Aarhus, red.) og med familie i Hadsten modtog Tryg Forsikrings Årets Forbillede, fordi hun er et idol for mange unge drenge og piger over hele landet.

- Jeg er så stolt og ufattelig glad for at være i en position, hvor jeg kan inspirere og vise, hvad der er muligt med hårdt arbejde og troen på egne evner, lød det fra Nadia Nadim, der var med direkte på en video-forbindelse fra Manchester.

Nadia Nadim og resten af det kvindelige fodboldlandshold blev i sommers hyldet på Rådhuspladsen i København efter deres sølvmedaljer til EM.  Foto: Henning Bagger - Scanpix

Faren dræbt af Taliban

Her spiller hun nu for storklubben Manchester City, men det var været en lang rejse hertil.

Bare 12 år gammel steg hun som flygtning ud af en lastbil i Randers i 1999. To år tidligere var Nadia Nadims far blevet dræbt af Taliban i hjemlandet Afghanistan.

Nadia Nadim, hendes mor og hendes fire søskende kom til at bo på et asylcenter i den lille by Skørping ved Rebild Bakker. Der var fodboldbaner tæt på asylcenteret, og Nadia Nadim begyndte at spille fodbold.

Læs også Nadia Nadim er kåret til Årets Dansker

Herefter følger en imponerende karriere i blandt andet aarhusianske Skovbakken IK.

Som 21-årig bliver hun i 2009 den første danske fodboldspiller med indvandrerbaggrund til at spille en landskamp for Danmark.

Ud over at være spiller på det danske fodboldlandshold har Nadia Nadim haft en professionel fodboldkarriere i USA.

Vandt foran Agger og Gundersen

I dag slår hun så sine folder i engelske Manchester City.

Og er altså stadig et forbillede for mange. Nadia Nadim vinder prisen foran tidligere fodboldspiller Daniel Agger og tidligere speedwaykører Erik Gundersen.

Med prisen følger 75.000 kroner.

01:04

Ved siden af fodbolden studerer Nadia Nadim medicin. Her kan du se hende i et tidligere klip, hvor hun opremser latinske anatomi-termer, mens hun dribler.

Luk video

Prisen som Årets Forbillede blev første gang uddelt sidste år, hvor den tidligere håndboldspiller Rikke Nielsen vandt.

Ved Sport 2017 var badmintonspilleren Victor Axelsen den helt store vinder. Han fik titlen som Årets Sportsnavn og vandt BT Guld og årets jubelscene.

Pernille Harder og Christian Eriksen blev kåret som årets fodboldspillere, inden racerkøreren Tom Kristensen blev optaget i sportens Hall of Fame.