Øltyveri og grov vold: Nu begynder retssag mod Yahya Hassan

Digteren Yahya Hassan har ifølge anklagemyndigheden et langt synderegister at stå til ansvar for ved retten

Tyveri af fadøl til 64 kroner og skud på klos hold mod en 17-årig mand.

Det er en broget række af anklager, som den 21-årige digter Yahya Hassan mandag skal stå til regnskab for ved Retten i Aarhus.

Yahya Hassan har siddet varetægtsfængslet siden 21. marts, da han blev anholdt efter en skudepisode ved Kappelvænget i det vestlige Aarhus. 

Læs også Tiltale: Yahya Hassan skød mand i lår og fod

Det ni sider lange anklageskrift rummer hele 35 lovovertrædelser, hvoraf det mest alvorlige er anklagen om skud mod den 17-årige, som blev ramt i foden.

Ud over førnævnte tyveri af en fadøl er digteren anklaget for en række overtrædelser af færdselsloven og for at kontakte sin ekskæreste trods et polititilhold.

Senioranklager Lars Petersen, Østjyllands Politi, forklarer, at der allerede var lagt op til en retssag mod Yahya Hassan, da skudepisoden indtraf.

Det førte til, at den oprindelige retssag blev aflyst. De nye anklager om ulovlig våbenbesiddelse og skud mod den 17-årige blev derefter "puljet" med de tidligere anklager. 

Læs også Yahya Hassan går med til frivillig forlængelse af fængsling

Anklageren mener dog, at det kan være til Yahya Hassans fordel.

- I dansk ret har vi jo ikke en fuldstændig sammenlægning af straffe, hvor vi bare slår en streg under de 35 forhold og lægger det hele sammen.

- De alvorlige forhold sluger rent sanktionsmæssigt de mindre forhold, siger Lars Petersen.

Anklageren vil kræve Yahya Hassan idømt en fængselsstraf. Hvor mange års fængsel, han anser for passende, vil anklageren ikke ud med endnu.

- Det vil jeg vente til min procedure med at have en mening om, siger han.

Yahya Hassan's forsvarer, Michael Juul Eriksen, siger, at Yahya Hassan vil erkende sig skyldig i en række af de mindre alvorlige anklager. 

Læs også

- Min forventning er, at han erkender de fleste af dem, så vi ikke skal bruge tid på det, men koncentrere os om de store forhold - våbenbesiddelse og skudepisoden, siger Michael Juul Eriksen.

Yahya Hassan nægter sig ifølge advokaten skyldig, når det gælder anklagen om at have udsat den 17-årige for vold af særlig farlig karakter.

Retten har afsat tre dage til sagen, og der ventes at falde dom 16. september.

Mandag begynder retssagen mod Yahya Hassan. Læs her, hvad den 21-årige digter er anklaget for

Mandag 5. september indleder Retten i Aarhus sagen mod den 21-årige digter Yahya Hassan.
Det ni sider lange anklageskrift rummer 35 lovovertrædelser.

* Den mest alvorlige anklage mod Yahya Hassan er anklagen om, at han 20. marts 2016 på klos hold affyrede tre-fem skud mod en 17-årig mand ved Kappelvænget i Aarhus Vest.
* Den 17-årige blev ramt af et skud i foden, mens et andet skud strejfede låret.
* Yahya Hassan er tiltalt efter paragraf 245 i straffeloven om "legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter".
* Den 21-årige digter er desuden tiltalt for 18 overtrædelser af færdselsloven, blandt andet hasarderet kørsel, kørsel i påvirket tilstand og kørsel trods frakendelse af kørekortet.
* Endvidere er Yahya Hassan tiltalt for at taget kontakt til sin ekskæreste på trods af, at han havde fået et tilhold.
* Han er også tiltalt for at have stjålet sin tidligere advokat Claus Bonnez's mobiltelefon, da Bonnez besøgte ham i arresten.
* Yahya Hassan brugte ifølge anklagen telefonen til at foretage en opdatering på Facebook og ringe til sin ekskæreste, som han ellers havde forbud mod at kontakte.
* I småtingsafdelingen er Yahya Hassan tiltalt for at have stjålet et glas alkohol og et glas fadøl på caféen Under Masken i Aarhus. Han er angiveligt gået om bag disken og har skænket op til sig selv.

Kilde: Anklageskrift fra Østjyllands Politi