Nyt forskningscenter skal sikre mad til millarder af mennesker

I dag åbner forskningscentret iFOOD, der hver dag skal arbejde med at finde løsninger på fødevareproduktion i en verden, hvor befolkningstallet stiger

Foto: Colourbox - genrefoto

Hvert år bliver vi 83 millioner flere mennesker på Jorden, hvilket svarer til Tysklands samlede befolkning, og det lægger pres på at finde løsninger til at finde mad til alle.

For at kunne opnå skabe en bæredygtig teknologi og ernæringsmæssig sikkerhed, åbner forskere ved Aarhus Universitet i dag forskningscenteret iFOOD. 

Forskningscenteret for innovativ fødevareforskning står med en stor og vigtig opgave foran sig

Niels Chr. Nielsen, dekan

Her skal forskere finde innovative og teknologiske løsninger på en række udfordringer indenfor hele produktionskæden.

- Forskningscenteret for innovativ fødevareforskning står med en stor og vigtig opgave foran sig. iFOOD vil bidrage med en stærk og visionær fødevareforskning, der er central for fødevareerhvervets vækst og eksportmuligheder indenfor innovative, bæredygtige, bekvemme og sunde fødevareløsninger. Aarhus Universitet har internationale styrkepositioner på området, og har ambitioner om yderligere at styrke excellent forskning, der kan kombinere udvikling af teknologi og produktionsmetoder og dyb viden om fødevarekvalitet for at komme omkring hele produktionskæden fra jord til bord, siger dekan Niels Chr. Nielsen, fra Science and Technology.

Læs også 4.000 kom forbi museum til fødevarefestival

Uden mad og drikke...
Det er komplekse problemstillinger, der skal adresseres på det nye forskningscenter og derfor samler iFOOD en række kompetencer og fagligheder hos en bred vifte af fagfolk. På den måde skabes et helt billede af en global fødevaresituation med diverse udfordringer.

- Dette område gennemsyrer alles liv på måder, vi ikke altid selv er klar over. Hverdagen er blevet mere presset for mange, så der ryger en færdiglavet ret ned i kurven i supermarkedet, når onsdagen bliver lidt for stram til at lave mad. Der er, for eksempel, ved at opstå et uholdbart forhold mellem moderne fødevarekonsumering og livsstilssygdomme og generel folkesundhed - lige som der er grund til at fokusere på mere bæredygtige produktionsteknologier, så vi kan minimere madspild gennem f.eks. mere hensigtsmæssig emballage. Her samler vi nu fokus og faglighederne, så vi kan komme frem til ny og værdifuld viden om hele spektret i fødevareforskningen, siger professor Lotte Bach Larsen fra Institut for Fødevarer. 

Læs også Food Festival satte rekord på Tangkrogen

Centre for innovative food research, iFOOD, ledes af professor Lotte Bach Larsen fra Inst. for Fødevarer. Centeret arbejder tværfagligt med deltagelse fra ni institutter og centre ved Aarhus Universitet og har hjemme i Agro Food Park i Skejby.