Nys på skærmen

Alle pollenallergikere kan nu registrere deres symptomer i nyt net-projekt

Pollenallergikere kan nu hjælpe sig selv og andre ved at registrere deres symptomer. Foto: Flickr

Røde øjne, løbende næse og svært ved at trække vejret. For op mod 1 mio. danskere er pollensæsonen hvert år lig med flere dage og uger, hvor man bare ikke er helt sig selv. Det går ud over arbejdet og privatlivet og resulterer for mange i nedsat livskvalitet.
 
Men det vil et nyt studie lave om på ved at få pollenallergikere til at skrive dagbog over deres symptomer gennem hele pollensæsonen. 
 
- Vi ved, at pollenallergikeres symptomer bliver slemt forværret, hvis der udover mange pollen også er høj luftforurening med fx partikler eller høje ozontal - den såkaldte cocktaileffekt - men vi ved ikke hvor meget den effekt påvirker den enkeltes allergi, og det vil vi undersøge med dette unikke studie, siger pollenbiolog Janne Sommer i en pressemeddelelse.

Fortæl om dine nys

Studiet er et samarbejde mellem Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus Universitet, Århus Universitetshospital og Astma-Allergi Danmark, og formålet er at kunne give landets pollenallergikere bedre råd om, hvornår de skal være opmærksomme på deres allergi.

Derfor er det vigtigt at få så mange pollenallergikere som muligt til at hjælpe til med at registrere deres symptomer. 
 
- Jo flere pollenallergikere der vil hjælpe med at fortælle om deres symptomer gennem pollensæsonen des bedre og mere præcise råd kan vi give i sidste ende, så derfor opfordrer vi alle landets pollenallergikere til at hjælpe til, siger professor ved lungemedicinsk afdeling på Århus Universitetshospital Ronald Dahl i en pressemeddelelse.

Hjælp andre og hjælp dig selv

I sidste ende er der også en personlig gevinst ved at deltage i projektet.

- Når pollensæsonen er slut, så får alle de medvirkende deres helt egen oversigt over, hvordan deres allergisymptomer har været påvirket gennem sæsonen sammenlignet med pollental fra nærmeste målestation og luftforurening modelleret i forhold til egen adresse. En oversigt, man kan bruge fremadrettet de kommende år til at forebygge sine egne symptomer, siger professor ved Institut for Folkesundhed Torben Sigsgaard, som leder undersøgelsen.  

Du kan tilmelde dig på www.netallergi.dk.