Nye regler kan koste nyfødte livet

Nyfødte sendes hjem fra sygehus efter kun to timer

Hurtig hjemsendelse af nybagte mødre og deres børn måske kun to timer efter fødslen på et regionssygehus risikerer at koste liv. Det mener ledende sundhedsplejerske i Aarhus Kommune Margit Krabbe.

På et debatmøde i Aarhus mandag præsenterede hun sundhedsminister Bertel Haarder (V) for den dystre udvikling, at stadig flere førstegangsfødende får voldsomme problemer efter hurtig hjemsendelse.

- Vi ser flere og flere børn, som kommer i direkte livsfare. Det rammer de førstegangsfødende. Nogle mødre tror det er helt naturligt, at de nyfødte sover hele tiden, men det er det ikke, siger Margit Krabbe.

Tal viser nu, at stigningen af ambulante behandlinger og genindlæggelser efter fødsler er steget med henholdsvis 60 og 40 procent.

Margit Krabbe beskylder regionerne for ikke at leve op til sundhedsaftalen og for ikke at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Regionerne lever ikke op til deres ansvar med specielt at følge de førstegangsfødende i de første fem døgn efter fødslen, siger Margit Krabbe til ministeren.

Følg anbefalingerne

Bertel Haarder erkender, at der er kommet flere genindlæggelser, men opfordrer regionerne til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Han undrer sig i øvrigt over udviklingen, fordi der er kommet flere jordemødre.

Margit Krabbe fortæller om et konkret eksempel fra Aarhus, hvor et meget lille nyfødt barn på kun 1.870 gram - efter dog at have været indlagt i 10 døgn med sin mor - blev udskrevet.

- Men på det tidspunkt havde barnet tabt 10 procent af sin fødselsvægt, og det er ganske alvorligt for så lille et barn, siger Margit Krabbe.

Hun mener, at regionerne bør garantere, at børn og mødre ikke sendes hjem, før de kan klare sig, og amningen fungerer.

- De førstegangsfødende er mest udsatte. Det her kan koste mange unødvendige penge på længere sigt, siger sundhedsplejersken.