Nydanskere mindre syge end deres kolleger

Århusianske sygeplejere med indvandrerbaggrund melder sig sjældent syge sammenlignet med deres kolleger.

Århusianske sygeplejere med indvandrerbaggrund er 25 procent raskere end deres kolleger. I gennemsnit blev nydanskerne under dynen i 16 dage i 2006, mens gennemsnittet for hele plejepersonalet lå på 21,2 dage.

Rådmand for Sundhed og Omsorg i Århus Kommune Dorthe Laustsen (SF) vil nu undersøge, hvorfor nydanskerne brillerer med lavt sygefravær.

- Mange melder sig syge inden for det arbejdsområde. Men der er ingen løftede pegefingre, for vi presser dem også. Tilsyneladende er der en gruppe, som ikke lader sig påvirke af det, og måske kan de give nogle gode råd, siger Dorthe Laustsen til Ritzau.

<B>Nydanskere gør en særlig indsats</B>
Hun har endnu ikke nogle sikre bud på årsager til forskellen, men hun formoder, at gruppen gør en særlig indsats for at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Desuden er andelen af yngre kvinder i faget muligvis størst blandt nydanskerne.

Dorthe Laustsen peger på, at tallene for 2007 går i samme retning.

Kommunen har i år ansat flere nydanskere, således at denne gruppe nu udgør 7,52 procent af det samlede plejepersonale. Målet om, at sammensætningen skal afspejle befolkningen, er dog ikke nået.