Ny viden om autisme

En ny undersøgelse peger på, at der er en sammenhæng mellem autisme og børn, der har haft gulsot.

Forskere fra Skejby Sygehus har fulgt samtlige danske børn født over en ti-årig periode og fundet, at de børn, der udviklede gulsot efter fødslen, havde øget risiko for senere at udvikle autisme.

Men forskerne har stadig ikke noget svar på, hvorfor det sker.

- Vores undersøgelse kan ikke fastslå, om det er gulsoten, der giver autisme senere i livet eller om det er børn med autisme, der i højere grad udvikler gulsot, siger ph.d. og jordemoder Rikke Damkjær Maimburg til TV 2 | ØSTJYLLAND

Gulsot hos nyfødte viser sig ved gulfarvning af huden som følge af forhøjet bilirubin. Op mod 60 procent af alle nyfødte udvikler gulsot. En normal tilstand som forsvinder i løbet af den første leveuge uden behov for behandling.

Svær gulsot, hvor koncentrationen af bilirubin i blodet bliver for høj, ses hos cirka 5 procent af de nyfødte, og kan uden rettidig behandling medføre hjerneskade.

Det er meget sjældent, at et barn udvikler autisme, og jordemoder Rikke Damkjær Maimburg understreger derfor også at forældre til børn, der er behandlet for gulsot, ikke skal være bekymrede.