Henning er dement: Spiller for at genvinde sin hukommelse

Nyt terapiforløb hjælper demente med at bevare sprog og hukommelse. Forløbet nyder stor anerkendelse i udlandet, og nu er det på vej til Danmark

03:31

På dagshjemmet Kæret i Kjellerup ved Silkeborg kommer Henning Elkjær to gange om ugen for at deltage i forskellige ordlege, spil og musik. Det er noget, hustruen Margit kan mærke.

- Det er trist som pårørende at skulle sige, men han bliver stimuleret på en anden måde end derhjemme, siger Margit Elkjær til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Henning er med i et forsøgsprojekt for patienter med demens på et begyndende stadie. Håbet er, at hjernegymnastik to gange om ugen kan være med til at styrke den dementes koncentration, sprog og hukommelse. 

Margit Elkjær kan mærke, at terapibehandlingen hjælper hendes mand Henning.

I løbet af et syv ugers forløb skal deltagerne spille brætspil, synge og deltage i samtaler om både aktuelle og tidligere begivenheder. En øvelse, der har vist sig at have haft en positiv effekt på Henning Elkjær.

- Han virker anderledes de dage. Mere glad og udadvendt. Og træt. Hans hoved bliver brugt lidt mere her end hjemme hos mig, siger Margit Elkjær.

En helt ny behandlingsform i Danmark

Indtil nu har man betragtet demens som uhelbredelig. Men nu giver behandlingsformen CST nyt håb for både demenspatienter og deres pårørende.

Hidtil har man betragtet demens som en tilstand, hvor det kun går én vej, og det er nedad.

Rikke Gregersen, demensekspert

- Man har fundet ud af, at det er muligt at ændre på et demensforløb i det tidlige stadie. Og det er nyt fordi man hidtil har betragtet demens som en tilstand, hvor det kun går én vej, og det er nedad, siger Rikke Gregersen, der er demensekspert og forskningsleder på projektet.

CST står for Kognitiv Stimulationsterapi og er en særlig form for terapi, som indtil nu ikke har været brugt i Danmark, men som har høstet stor anerkendelse og succes i udlandet.

Nu glæder Rikke Gregersen sig til, at terapiformen bliver mere udbredt i Danmark. 

Det gælder om at være vaks på fingrene, når der dystes i forskellige discipliner på dagshjemmet Kæret.

- CST-forløbet har vist, at det kan påvirke sprogfunktionen positivt. Og dermed kan det hjælpe demenspatienter med at være herre i eget hus i længere tid og hjælpe dem til at fastholde deres sociale netværk, siger forskningslederen.

CST - Kognitiv Stimulationsterapi

- Forløbet varer i syv uger med to sessioner om ugen.
- Gennem ordlege, musik og samvær med andre patienter og plejepersonale træner demenspatienter deres sprogegenskaber og  evne til at koble nutid og fortid. Det hjælper til at bevare deres sprog og hukommelse.
- 31 lande bruger allerede Kognitiv Stimulationsterapi i demensbehandlingen.

Frygter at blive skilt ad

Og det med at være herre i eget hus, er noget, der betyder meget for Henning og Margit Elkjær. De ønsker begge at holde fast i det liv, som de kender i så lang tid som det er muligt.

- Jeg frygter, at hans tilstand bliver så voldsom, at vores veje er nødt til at skilles. At jeg bliver nødt til at sige, at jeg ikke magter mere og at han må flytte på plejehjem. Det er min største frygt, siger Margit Elkjær.

I tv-indslaget øverst på siden kan du se, hvordan man bruger den nye demensterapi.