Ny procedure for gravide: Flere børn vil overleve

Gravide skal ikke længere gå to uger over tid, før de bliver tilbudt at få sat fødslen i gang

På det årlige praksismøde har de danske fødselslæger netop besluttet, at gravide skal have tilbud om at få sat fødslen i gang tidligere, kan P4 Østjylland fortælle.

- Jeg er da helt vildt glad for at høre, at der er nogle børn, der kommer til at overleve, fordi man laver disse ændringer, siger Anna Gabriel Top fra Århus, som mistede sin datter Karoline i juli 2009. Karoline døde i livmoderen i 2009, efter at Anna Gabriel Top først havde fået sat fødslen i gang to uger efter terminen.

Moderkagen begyndte nemlig at fungere dårligere, og det er netop det, der gør, at risikoen for, at barnet får skader eller lige frem dør, stiger efter terminen.

- Ingen af os og mindst af alt forældrene kan bære at gennemgå en normal graviditet og så miste barnet efter en overbåren graviditet, siger ledende overlæge på Gynækologisk/obstetrisk Afdeling på Roskilde Sygehus Charlotte Wilken-Jensen, der var tovholder for den arbejdsgruppe, som op til lægernes årlige guideline-møde havde lavet oplægget.

Derfor ønsker lægerne, at alle gravide nu skal have født, inden de når to uger over terminen, og igangsættelserne skal nu ske mellem 41. og 42. graviditetsuge.

- Der er jo rigtig mange undersøgelser, der viser, at det ikke er særlig sundt for børnene at blive født meget senere end 42 uger. Det alvorligste er selvfølgelig, at de dør inde i livmoderen. Et andet problem er, at de hyppigere får problemer med at sluge grønt fostervand. De bliver så store, at de kan sidde fast med deres skuldre og kan blive skadet af det. Det kan f.eks. være lammelser i armene, siger Charlotte Wilkens-Jensen til P4 Østjylland.

Lægerne lægger op til, at der fremover skal laves en mere individuel vurdering af den enkelte gravide. Dermed bliver der også åbnet for, at der skal lyttes, hvis en kvinde ønsker at få sat fødslen i gang en uge efter terminen.

- Vi vil bestemt være villige til at lytte og kigge på det. Vi vil se på, hvem moder er, er hun førstegangsfødende, hvor højt er BMI, hvor gammel er hun, hvor stort er barnet, hvor meget fostervand er der osv., siger Charlotte Wilkens-Jensen.

De nye retningslinjer bliver offentliggjort om en måned og betyder også, at kvinder over 40 år og svært overvægtige alle vil få tilbudt igangsættelse en uge over terminen. Derefter skal retningslinjerne implementeres på landets fødeafdelinger.