Ny penge-trio på Djursland: Hvis bankerne ikke kan, må vi selv

Lokale erhvervsfolk vil investere i virksomheder og iværksættere, som ikke kan låne penge i banken

Folkene bag Vækst i Djursland - Jørgen Steffensen (t.v.), partner og advokat i Lindhardt Steffensen, Lene Skovsgaard, direktør i team2 (m.f.) og Gert Foldager, statsautoriseret revisor og partner i Ernst & Young (t.h.)

- Mange virksomhedsheder oplever likviditetstørke. Også unge, som har en idé og vil starte deres virksomhed, løber panden mod muren ved pengeinstitutterne. Derfor vil vi vise en anden vej. 

Sådan fortæller partner og advokat i Lindhardt Steffensen, Jørgen Steffensen.

Han er en af tre erhvervsfolk, som er gået sammen om at stifte et helt nyt investeringsselskab kaldet Vækst på Djursland. Målet er at hjælpe både lokale virksomheder og iværksættere med at skabe vækst og arbejdspladser.

Læs også Østjysk app skal hjælpe skilsmisseforældre i hverdagen

Idéen til investeringsselskabet har været i støbeskeen det seneste år. Jørgen Steffensen og hans to samarbejdspartnere Lene Skovsgaard, direktør i team2 og Gert Foldager, statsautoriseret revisor og partner i Ernst & Young, har i deres hverdag oplevet, hvor svært det er i dagens Danmark at låne penge  - særligt uden for de større byer:

- I kølvandet på finanskrisen er der i dag et stærkt jerngreb om bankerne. Det betyder, at mange projekter, som er nye og ikke kan bevise deres værd, får en lav vurdering i banken og dermed sænkes bankens solvens-procent, fortæller advokat Jørgen Steffensen om baggrunden:

- Hvis ikke der bliver gjort noget, ender Danmark med at knække over i et A- og et B-Danmark. 

Op ad bakke med lån

Finanstilsynets krav til kreditværdighed gør ifølge stifterne bankerne mere tilbageholdne, når det kommer til lån, og derfor skal det nye investeringsselskab være en alternativ finansieringsmulighed 

Hvis ikke der bliver gjort noget, ender Danmark med at knække over i et A- og et B-Danmark.

Jørgen Steffensen, advokat og medstifter af Vækst på Djursland 

På samme måde som i banken vil Vækst på Djursland vurdere de konkrete projekter og dets mulighed for afkast, inden der bliver sat penge i dem. 

Pengene til selskabets pengekasse kommer delvist fra private indskud fra tidligere virksomhedsejere, som ifølge Jørgen Steffensen har tjent penge på at sælge deres virksomheder, og nu vil give noget igen. 

Pengeinstitutter bakker op

Den anden del af pengene kommer - måske overraskende nok - fra pengeinstitutterne selv:

- Vi har oplevet en stor velvilje blandt flere af de lokale, toneangivende pengeinstitutter. Ved at gå med i det her selskab kan de gøre det, som de ikke kan i kraft af, at de er banker, siger advokat Jørgen Steffensen.

Læs også Ny hjemmeside gør det let at bytte og lære nyt sprog

Den seneste uge har stifterne af investeringsselskabet Vækst på Djursland modtaget mange mails fra virksomheder og iværksættere, der vil låne penge, men også fra andre steder i landet, som vil høre mere om initiativet.

- Vi har blandt andet fået en mail fra Vejle. Det kan man jo ikke ligefrem sige er et yderområde, siger Jørgen Steffensen.

Mandag mødes Vækst på Djursland med Venstres Michael Aastrup Jensen. Han mener, at der er nogle særlige udfordringer: 

- Virksomheder i yderområderne har bare større risiko for at få nej fra banker og realkreditinstitutter til finansiering af vækst, og det skævvrider erhvervsudviklingen i Danmark. Nu vil jeg lytte til initiativtagerne bag Vækst fra Djursland for at blive klogere på, hvordan regeringen eventuelt kan understøtte investeringsselskaber oprettet af lokale erhvervsdrivende i yderområderne - for eksempel med bedre rammebetingelser, siger han i en pressemeddelelse. 

Vækst på Djursland har en ambition om at opbygge en kapital på mellem 25 og 30 millioner kroner.