Crowdfunding i landsbyerne: Spyt penge i den lokale brugs

Nu kan lokale borgere støtte deres lokale Coop-butik via en ny crowdfunding-ordning

01:50

Dagli’ Brugsen i Stevnstrup vil udvide butikken med 150 kvadratmeter. Det er nemlig nødvendigt med mere plads i den lille butik.

- Jeg er mega glad, fordi det giver os en unik mulighed for at tage steppet op i forhold til butikken, så den kommer op på det niveau, som byen efterhånden er vokset op på, så vi får en langt mere moderne butik, siger brugsuddeler Alex Bach til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Video: Så er der kommet lys på skateparken i Galten

Den store udvidelse er dog ikke helt billig. Faktisk kræver det hele tre millioner kroner, og de penge skal skaffes på en lidt anderledes måde.

Pengene skal nemlig komme via Coops nye crowdfundingordning, hvor borgere kan investere i deres lokale Coopbutik.

Kan investere i udvidelse

For Dagli’ Brugsen i Stevnstrup betyder ordningen blandt andet, at lokale borgere kan investere i brugsens udvidelse.

00:22

VIDEO: Se interview med seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg.

Luk video

De kan investere mellem 1.000 og 200.000 kroner. Det kunne de gøre fra mandag formiddag, og allerede der havde de første investeret i den lokale butik.

- Det betyder jo, at vi forhåbentlig får en masse kunder, som interesserer sig meget for det sted, og at de har en butik, og selv er med til at bestemme sortimentet. 

Læs også Gro og børnene samler flasker for at redde Anholt

Investeringerne er tænkt som et udlån på to år, der løbende bliver betalt tilbage med renter på tre procent oven i hatten.

- Jeg tror kun, at det bliver større og større, og det her er den første butik. Det er et pilotprojekt, og det vil vi virkelig gerne have til at lykkedes, for kan vi lykkedes her i Stevnstrup, så kan mange andre brugser også, siger Alex Bach.

Risiko forbundet med investeringen

Og selvom det kan lyde som en god idé, at investere i det lokale erhvervsliv, så skal man huske på, at der er en risiko forbundet med investeringen.

Man skal derfor passe på med at investere for store beløb, mener forbrugerrådet TÆNK.

- Det er ikke sådan et sted, man skal placere sin pensionsopsparing eller andre større opsparinger, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Troels Holmberg.

I videoen øverst i artiklen kan du se mere om crowdfunding-ordningen.