Ny mælkekrig måske på vej

Billig mælk fra Skåne udfordrer Arla Foods med hovedsæde i Viby

Såkaldt billigmælk - ikke mindst fra udlandet - er igen ved at udkonkurrere de normale mælketyper i danske fødevarebutikker. Denne gang er Sverige angriberen.

Det rammer mejerigiganten Arla Foods - først og fremmest på Sjælland, hvor svensk mælk er en alvorlig trussel, skriver erhvervsmagasinet Mejeri under Landbrug & Fødevarer.

I dag er hver anden liter mælk, der langes over disken, en billigmælk til 4,95 kroner per liter. Og prisudviklingen fortsætter nedad. Set med danske øjne er det en trussel, fordi Skåne Mejerier forsøger at kratte sig ind på det danske marked.

For fem-seks år siden var billigmælk i Danmark pludselig en alvorlig konkurrenceparameter. Mælkekrigen rasede.

Tyske Aldi satte prisen ned med 14 procent, og Arla svarede igen med DanMælk og Dansk Supermarked med tysk mælk med deres eget mærke Engholm.

Det nye er, at offensiven mod de danske mælkeproducenter kommer fra Sverige.

Direktør Bjørn Sederblad fra Skåne Mejerierne siger, at det blot er starten på en større satsning hen over Øresundsbroen. Han satser på en omsætning i Danmark på omkring en milliard kroner i løbet af de næste tre år.

Svenskerne forsøger at erobre markedsandele ved at levere mælk med såkaldt "dobbelt sporbarhed", det vil sige skærpede krav til kvaliteten.