Ny lov bekymrer voldtægtsofre

Går til ministeren for at stoppe diskrimination

Hvis du eller din søster, mor eller datter bliver voldtaget af en fremmed, så skal gerningsmandens straf nu stige til det dobbelte - nemlig fem år.

Det har regeringen med Tryghedspakken flertal for, men hos Center for Voldtægtsofre i Aarhus er der bekymring, fortæller DR Østjylland.

Ledende psykolog Anja Hareskov Jensen mener nemlig, at det er et meget problematisk signal at sende især til ofre, som kender deres overfaldsmand.

Med det her begynder man at lave en skillelinje mellem forskellige voldtægter, så nogle voldtægter på den måde bliver defineret som værre end andre voldtægter. Det er jeg rigtig utilfreds med, for det er ikke sådan, kvinderne oplever det, siger Anja Hareskov Jensen, som peger på, at langt de fleste voldtægter begås af en gerningsmand, som ofret kender.

- Jeg er bekymret for, om det vil betyde, at man tager voldtægter, der er begået af nogle, som ofret kender, mindre alvorligt, og jeg frygter også, at der er færre kvinder, som er blevet voldtaget af en kendt gerningsmand, der vil opsøge behandling. Derfor skal man tænke sig godt om, inden man gennemfører det, siger Anja Hareskov Jensen.  Hos Landsorganisationen af Kvindekrisecentre møder de ofte kvinder, som er blevet voldtaget af partneren.

Og at landspolitikerne nu signalerer, at det er mindre slemt end af en ukendt gerningsmand, er direkte diskrimination, lyder det fra formand for LOKK, Birgit Søderberg.

På denne her måde kommer man til at diskriminere hele den gruppe af kvinder, som vi repræsenterer, og det er rigtig uheldigt. Og vi vil nu rette henvendelse til ministeren, siger Birgit Søderberg til DR Østjylland.