Ny faldalarm til demente

Ny alarm kan både registrere fald og fungere som gps for demente

03:13

1 af 2

To studerende fra Aarhus Universitet er godt i gang med at udvikle en alarm til ældre mennesker, som både registrerer fald og fungerer som GPS. Alarmen har været flere år undervejs, og nu de to studerende i gangmed at teste alarmen på et Stenslund Plejecenter i Odder.

- Jeg synes, at det er så godt, og jeg synes, at det er godt, at der stadigvæk er nogen, der vil hjælpe de gamle, siger Ejvin Jakobsen på 94 år, der er pensionist og beboer på Stenslund Plejecenter i Odder.

Han har den seneste måned testet den nye alarm, som ikke er helt almindelig.

Når plejehjemsbeboeren falder, får personalet besked, uden at den ældre selv skal trykke på den knap, som de ellers normalt skal bruge, når de har brug for hjælp. Det vil sige, at personalet får direkte besked om at beboeren er faldet, og hvor beboeren befinder sig - og alt sammen uden, at beboeren selv skal foretage sig noget.

Se: Plejehjem skal teste faldalarm

- Om man er ung eller gammel, dement eller ej, så betyder det rigtig meget for alle, både at man kan få hjælp, når man har brug for det, men også at man kan bevæge sig frit omkring og har muligheden for at blive fundet igen, hvis man bliver væk. For demente borgere bliver ikke bare væk fra os, de bliver også væk fra sig selv, siger Marianne Nyland Madsen, der er teamkoordinator på Stenslund Plejecenter.

De to studerende, Nicolai Kildegaard og Nikolaj Kjær Nielsen, der har opfundet alarmen, som hedder Sarita, er også i gang med at teste den i en judoklub, hvor de får hjælp til at sikre, at alarmen registrerer forskellige fald.

Du kan møde de to opfindere og høre mere om faldalarmen i tv-indslaget øverst på siden.