Ny ballade om lukning af skoler

Kan ikke få adgang til beregningerne

02:00

Arkivfoto.

1 af 2

Flere politikere kræver nu at gennemse de præcise beregninger, der ligger bag de planlagte skolelukninger i Randers Kommune. De bliver nemlig holdt hemmelige med den begrundelse, at de er udført at et privat firma.

Det er rapporten fra konsulentfirmaet Ernst & Young, der er baggrund for et politisk flertals ønske om en ny skolestruktur i Randers Kommune. Men hvordan konsulenterne er nået frem til rapportens resultater er hemmeligt, og det får nu flere politikere helt ud på stolekanten.

- De siger, at der bliver sparet 36 millioner kroner. Det er jeg ikke sikker på. De kunne lige så godt sige: At vi tror, at der bliver sparet 36 millioner kroner. De ved det ikke i Forvaltningen, for de kender ikke de bagvedliggende modeller og beregninger. Og det, synes jeg, skal frem, siger Mogens Nyholm, der er byrådsmedlem i Randers Kommune for Radikale Venstre.

Og samme holdning har Kasper Fuhr Christensen, som sidder i byrådet for Velfærdslisten.

- Det, synes jeg, er helt rimeligt, når man går ud og peger på at lukke en masse skoler, at man så også går frem og siger, hvordan det er, at vi er kommet frem til denne her kæmpestore gevinst, som man påstår, der vil være ved det, siger Kasper Fuhr Christensen.

Både Mogens Nyholm og Kasper Fuhr Christensen har bedt om aktindsigt i beregningsmodellerne, men det kan de ikke få. For hverken borgmesteren eller Skoleforvaltningen ved, hvordan konsulenterne har regnet sig frem til besparelserne på 36 millioner kroner.

SE. Forstår ikke skolelukning

- En forretningshemmelighed er jo det, som Ernst & Young lever af. Det er det, som andre kommuner også køber af Ernst & Young. Vi køber et stykke værktøj til at bearbejde de data, som vi selv har givet indsigt i. De data vi har leveret ind til Ernst og Young har man naturligvis indsigt i, men selve modellen hos Ernst & Young, det er en forretningshemmelighed, som ligger hos en privat leverandør, og der kan vi altså ikke kigge ind i maskinhuset, siger Claus Omann Jensen, der er borgmester i Randers Kommune for Venstre.

Den nye skolestruktur med skolelukningerne er lige nu i høring, og den har allerede affødt en masse protester.

Borgmesteren har nu bedt skoleforvaltningen om at indkalde Ernst & Young til et møde i Børne- og Skoleudvalget, så politikerne kan stille spørgsmål til rapporten.

Du kan se mere om sagen i indslaget øverst i artiklen.