Nu skal vi lære at bruge brændeovn

Et nyt videnscenter i Århus skal lære danskerne at fyre rigtigt i brændeovnen.

Teknologisk Institut på vej med nyt videnscenter, der skal lære danskerne at fyre rigtigt i brændeovnene og dermed mindske den sundhedsskadelige forurening.

Teknologisk Institut i Århus huser i forvejen landets eneste laboratorium for testning af brændeovne, og et kommende videnscenter ville ligge i naturlig forlængelse heraf, mener programleder Frank Elefsen fra Teknologisk Institut.

Undersøgelser fra Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) har vist, at der i villakvarterer med mange brændeovne i koldt og vindstille vejr er lige så meget partikelforurening som på de mest trafikerede veje i København, hvilket kan give alvorlige skader på helbredet.

Forureningen med røg og skadelige partikler stiger voldsomt, når der fyres forkert i brændeovnen med forkert lufttilførsel, for meget eller for vådt brænde.

- Vi ved meget om, hvordan ovnene bruges bedst, og det vil være oplagt at få mere af den viden ud til både brugerne af brændeovnene, producenterne og også detailledet, der sælger ovnene, siger Frank Elefsen til Ritzau.

Han forestiller sig, at informationen kan videregives via f.eks. tv-spots, hjemmesider, en dvd eller måske kurser for sælgere. /ritzau/