Nu ryddes der op: Målet er at brænde så lidt som muligt

Genbrug og genanvendelse er i fokus under dette års oprydning efter Smukfest

02:43

Mange plejer nok stadig de værste tømmermænd efter festivalen i Skanderborgs bøgeskove, men en gruppe frivillige har på ingen måde tid til at slappe af. De skal nemlig rydde op efter de andres fest. I år er der ekstra meget fokus på ikke blot at brænde alle efterladenskaberne i campingområderne.

- Alle festivalstole bliver genbrugt og kommer op i vores genbrugsbutik Værdicentralen og så solgt videre for ingen penge. I stedet for blot at brænde dem, er det klart at foretrække at genanvende stolene, hvis de kan bruges igen, siger projektleder Hanne Lundhus.

Læs også Politi: Smukfest har været fredelig

Hun er med til at styre den store gruppe frivillige, som samler penge ind til deres forening ved at rydde op efter Smukfest. Tidligere år er campingområderne mere eller mindre anarkistisk blevet tømt, og gode værdier er således gået tabt.

Det er faktisk sket over en periode, hvor gæsterne angiveligt er blevet bedre til ikke at lade alt ligge og flyde efter festen. For den mængden affald, der bliver sendt til forbrænding, er løbende blevet reduceret.

01:34

I indslaget her kan du høre, hvad gæsterne synes om dette års festival. 

Luk video

- Det ser jeg som et udtryk for, at folk tænker sig mere om og tager flere ting med hjem, hvis det skal kan bruges. De er også blevet bedre til at sortere rigtigt, og vi ser jo allerhelst, at gæsterne gør det i stedet for os, forklarer Hanne Lundhus.

En af de mest problematisk effekter, der bliver efterladt på festivalpladsen, er luftmadrassen. Du kan høre hvorfor i interviewet øverst på siden.