Nu rives 'Kærseren' ned: Stor uenighed om fremtiden for grunden

Det ikoniske svømmebad i Randers Kærsmindebadet skaber igen politisk debat, nu hvor stedet er ved at blive revet ned

Her ses den store vippe i Kærsmindebadet i 1979. I denne uge er man begyndt at rive det indvendige i det tidligere bad ned. Foto: Randers Stadsarkiv

Inden for de første 10 år fik Kærsmindebadet overdækning. Foto: Randers Stadsarkiv

1 af 2

Nedrivningen af randrusianernes foretrukne svømmebad gennem mere end fire årtier Kærsmindebadet – i folkemunde kaldet 'Kærseren' - er i denne uge begyndt.

Der er lagt op til, at der skal opføres almene boliger, men det synes ikke, alle politikere er en god idé.

Det er en af de bedste grunde i Randers Kommune, og vi kunne have fået meget mere for pengene ved at sælge til en privat.

Christian Brøns (V)

Venstre med gruppeformand Christian Brøns i spidsen havde langt hellere set en privat aktør på banen.

- Det er en af de bedste grunde i Randers Kommune, og vi kunne have fået meget mere for pengene ved at sælge til en privat, siger Christian Brøns til TV2 ØSTJYLLAND.

Men et flertal uden om Venstre, DF og De Konservative i byrådet har besluttet at give tilskud til opførelsen af i alt 55 almene familieboliger. En mindre del af grunden vil dog efter planerne kunne købes af private.

Læs også På vippen blev drenge til mænd: Alle skulle en tur i 'Kærseren'

- Man burde skamme sig, hvis man ikke bryder sig om almene boliger. Der skal være lidt for enhver smag, siger Socialdemokraternes Henning Jensen Nyhuus, og fortsætter:

- Jeg tænker ikke kun i kroner og ører som Christian Brøns, men også på mennesker.

Sælger for billigt

Henning Jensen Nyhuus (S) sidder som næstformand i udviklingsudvalget, der af flere omgange har drøftet Kærsminde-grunden, ligesom også byrådet har skullet tage stilling til den kendte beliggenheds fremtid.

- De andre partier har godkendt planerne, uden at der ligger en ekstern mæglervurdering. Det synes jeg er ret vanvittigt. Man er bare gået ud fra et andet salg i 2010 – midt under finanskrisen – for at komme frem til prisen på 20 mio. kroner, siger Venstres Christian Brøns.

Sådan så det ud i begyndelsen af 70'erne, da Kærsmindebadet var ved at blive bygget. Nu er det ved at blive revet ned. Man begynder med det indvendige.  Foto: Randers Stadsarkiv

En sådan undersøgelse kommer efter sigende på et senere tidspunkt, inden det nye byggeri påbegyndes.

Det var i elendig forfatning og utidssvarende, og det er på alle måder den bedste løsning at lave det om.

Frank Nørgaard (DF)

- Jeg synes, at vi sælger for billigt, og det er sådan set lige meget, om det er til private eller almene boliger, slår Venstres gruppeformand fast.

Kærsmindebadet åbnede den 22. juni 1971 og fungerede frem til 3. februar 2015 som Randers' eneste svømmebad. Men manglende vedligeholdelse gjorde, at badet for tre år siden blev vurderet nærmest umuligt at renovere.

I stedet for Kærsmindebadet blev Water & Wellness i Randers opført - blot halvanden kilometer derfra - som nu er byens nye badeland. 

Afløste Gudenåbadet

Siden lukningen i 2015 har Kærsmindebadets bygninger og udendørsbassinerne stået øde hen og blevet mere og mere forfaldent. Hærværk har også betydet, at det tidligere svømmebad har set trist ud i lang tid.

Ikke desto mindre har mange lokale gode minder fra badet, og der har været stor utilfredshed med lukningen.

- Det er altid trist, når noget forsvinder, som man kan have en identitet omkring. Jeg har selv brugt det som barn og cyklet derind og hygget i badet og i græsset. Men det var i elendig forfatning og utidssvarende, og det er på alle måder den bedste løsning at lave det om, har Dansk Folkepartis Frank Nørgaard tidligere sagt om stedet.

Læs også Kærsmindebadet rives ned og laves til boliger

Kærsmindebadet åbnede i sin tid som en afløser for Gudenåbadet. Problemer med forurening betød, at man i begyndelsen af 70’erne fik opført et nyt svømmebad.

- Gudenåbadet var til sidst alt for beskidt. Man opgav at holde det rent, fordi det lå så tæt på Gudenåen. Man brugte rigtig mange penge på det, fortæller arkivar Tina Jensen fra Randers Stadsarkiv til TV2 ØSTJYLLAND.

Kærsmindebadet var derfor svaret på problemerne. Det blev bygget med fire udendørs vipper og fire bassiner. I starten var det primært et friluftsbad, hvorefter der senere kom et midlertidigt tag kaldet "boblen" og til sidst en permanent tagdækning, så badet også kunne bruges i vintermånederne.

00:23

VIDEO: Kærsmindebadet er siden lukningen i 2015 blevet mere og mere forfaldent. Sådan her så der ud godt to år efter. 

Luk video