Nu oplyses Aarhus Domkirke permanent

I modsætning til domkirker i mange andre danske byer ligger Aarhus Domkirke hen i mørke i de sorte vinteraftener, men det bliver der nu lavet om på.

Aarhus Domkirke lever normalt et liv i det skjulte så snart mørket falder på, men det bliver der nu lavet om på med økonomisk hjælp fra NRGI's værdipulje. Foto: Wikimedia Commons

Energiselskabet NRGIs såkaldte værdipulje, har bevilget 300.000 kroner til at få den smukke gamle domkirke frem i lyset, på alle tider af døgnet.

Det har i mange år været et stort ønske fra menighedsrådets side, men det har hidtil ikke været muligt at finde økonomien til det. 

Læs også Domkirken vil være mere synlig på de sociale medier

- Det har været et emne mange år tilbage, men vi har ikke haft midler i vores eget system, så vi har været helt afhængige af, at der kom midler til udefra, fortæller kirkeværge, Søren Bo Jensen, som har været en del af Aarhus Domkirkes historie de sidste 30 år.

Ikke kun dekoration

Derfor ansøgte man om en donation gennem NRGIs værdipulje i håb om at der herigennem kunne skabes økonomisk fundament til at optimere og udvide den noget begrænsede belysning, der hidtil har været til rådighed. 

Læs også Aarhus hædrer byfornyelse og arkitektur

- Ud over at de projektører der findes i dag bliver både kraftigere og mere energieffektive, så bliver det også muligt at regulere lyset, både i styrke og farve, efter årstid og døgnrytme. Og som noget helt nyt kommer der lys på facaden mod Bispetorv, fortæller kirkeværgen, som også slår fast, at projektet handler ikke kun om pyntesyge:  

- Den ene del handler naturligvis om dekoration, fortæller Søren Bo Jensen. Men der er også et stort element af sikkerhedsmæssig komfort for forbipasserende, i at bygningen ikke henligger i mørke, fortæller han.

Et scoop for hele Aarhus

Det er en overvældet og glad menighedsrådsformand TV2 Østjylland får i røret her dagen derpå:

- Ahmen det er fantastisk. Vi er så glade og taknemmelige over at domkirken er blevet prioriteret, siger Ulla Skaarenborg med tydelig glæde i stemmen. 

Vi er så glade og taknemmelige over at domkirken er blevet prioriteret. 

Ulla Skaarenborg, menighedsrådsformand, Aarhus Domkirke

- Det er en statelig bygning, som virkelig fortjener at komme frem i lyset. Det bliver et scoop for hele byen, fordi det vil gøre det ekstra flot at gå på rundtur på byens mange pladser, og så vil domkirken også i langt højere grad kunne spille op imod Aarhus Teater, som jo i dag får den største fokus om aftenen, fordi det er så smukt belyst, forklarer hun.

Støtter østjysk bæredygtighed

Pengene i NRGis værdipulje stammer fra selskabets overskud, som dels går til rabatter til selskabets andelshavere og dels til støtte af projekter og bæredygtige udvikling i Østjylland. I efteråret 2017 var puljen på 5 millioner kroner hvoraf de 300.000 er gået til at støtte belysningen af Domkirken.

NRGIs værdipulje støtter:

Projekter i NRGi’s forsyningsområde
Projekter der styrker og har forankring i lokalsamfundet
Projekter der er innovative og bæredygtige
Projekter der understøtter NRGi’s mission, som er at skabe værdi ved levering af bæredygtige ydelser inden for energi, byggeri, teknik og kommunikation.

Rekordmange ansøgninger

Projekterne udvælges af NRGIs værdiudvalg, der består af to medlemmer fra NRGIs bestyrelse og to medlemmer fra repræsentantskabet. I alt 33 østjyske projekter opnåede støtte fra værdipuljen i denne omgang.

Og ifølge NRGI's bestyrelsesformand Eva Ryberg handler bæredygtig udvikling ikke kun om nye smarte opfindelser:

Der bliver en ny runde af værdipuljen igen til foråret, som man kan søge, hvis man har en god idé, der kan være med til at udvikle Østjylland i bæredygtig retning.

Eva Ryberg, bestyrelsesformand, NRGI

- Det handler også om at forbedre og bevare det eksisterende på en bæredygtig måde, såsom historiske bygninger. Aarhus Domkirke er en del af den unikke smukke arkitektur, der er med til at definere Aarhus. Bygningen har både stor kulturel og historisk værdi og er nærmest et ikon for Aarhus, og det skal vi værne om forklarer Eva Ryberg, bestyrelsesformand i NRGi.

Skal ikke bades i lys

Selvom der nu kommer lys på den gotiske bygning, er der ikke tale om en fuld oplysning og selvom det heller ikke er meningen, så kunne kirkeværgen dog godt tænke sig, at hæve det mørke, der fortsat vil ligge over apsis og nordsiden af kirken.

Og med støtten fra NRGI’s værdipulje håber menighedsrådet, at skabe opmærksomhed, så andre fonde og donorer måske får blod på tanden:

- Når vi nu kan vise, hvordan det kommer til at se ud, så bliver det lettere at forholde sig til. Så har man et konkret eksempel at tage udgangspunkt i og så kan vi jo bare håbe, at andre henvender sig med fonde og donationer som vi kan søge, siger domkirkens kirkeværge Søren Bo Jensen, og løfter sløret for, at der allerede i starten af næste år er nye projekter på vej i samarbejde med Aarhus Kommune, som han snart vil kunne fortælle om.

01:56

VIDEO: Her kan du se Aarhus Domkirke oplyst i forbindelse med 'Aarhus Stories' som var en del af Aarhus2017

Luk video