Nu hiver de skorstenen op af havnen

På havnen i Aarhus er de onsdag i fuld gang med at hejse en 100 meter skorsten op af vandet, efter den væltede torsdag.

For knap en uge siden væltede en 100 meter skorsten i havnebassinet på Aarhus Havn, og nu nærmer arbejdet med at få bjærget skorstenen sig sin afslutning.

Arbejdet med en kran i havnebassinet har været i gang det meste af onsdagen, og det forventes at man er færdig med arbejdet inden mørkets frembrud.

Skorstenen tilhører Himmerlands Grovvarer, og direktør Torben Frederiksen glæder sig over, at der snart er styr på situationen efter en hektisk uge.

- Det er da en udfordring i de her dage. Vi er fortrøstningsfulde og satser på, at når skorstenen bliver fjernet i løbet af i dag, falder der forhåbentlig ro på igen. Så er det nok ikke så interessant at være her på havnen mere, lyder det fra Torben Frederiksen.

Skorstenen har være et stort tilløbsstykke på Århus Havn, siden den væltede.
Skorstenen har være et stort tilløbsstykke på Århus Havn, siden den væltede. Foto: Kirstin Egekvist

Bjærgningen blev udskudt

Egentlig skulle skorstenen være hejst op af vandet fredag formiddag, men den plan blev droppet, da man var bekymret for, om kajen ville kunne klare vægten og belastningen fra en kran.

Derfor er valget faldet på en flyderkran, forklarer direktøren.

- Det, man er bange for, er de spændinger, der er, når den bliver frigjort fra bygningen. Man skal være sikker på, at man har kontrol over den, når den kommer op ad vandet, siger Torben Frederiksen.

Ud af de 100 meter skorsten vurderes det, at omkring 45-50 meter af dem er under vand. Når det lykkes at bjerge skorstenen, skal den skæres i tre stykker, inden den ryger videre til skrot. 

Torben Frederiksen fortæller desuden, at man endnu ikke er blevet klogere på, hvad der har fået skorstenen til vælte. Teknologisk Institut er inde over sagen, og det forventes, at der går flere uger, inden man har et endeligt svar. 

Vejbump

play Beboere raser mod nye vejbump: - Det er ikke til at holde ud

Camilla Tatari

playUdsatte opdager ikke kræft – nu vil Camilla knække koden

Covid-19 LIVE
corona test podning

liveblog Danske forskere: Lægemidlet Remdesivir kan ikke reducere coronadødelighed

Munkholm Zoo Milo og Lars

play Far og søns zoologiske eventyr: Køber brunstig kamel og hundredvis af dyr

stearinlys

Glemte julelys kan koste dyrt: Beboer står til bøde på op til 5.000 kroner

Adventskranse

Sådan ser østjydernes adventskranse ud