Valgfesten er i gang - alle valgsteder er nu åbne

De 209 valgsteder i Østjylland er nu åbne og valgfesten er hermed skudt i gang.

00:15

VIDEO: De morgenfriske stod i kø allerede klokken 08:00, da valget blev ringet i gang. Her bliver det ringet igang i Hornslet Idræts- og Kulturcenter.

Den store valgdag er endelig skudt i gang.

Præcis klokken 08:00 ringede klokken ind til valg og valgfest, og alle valgstederne er nu åbne i de østjyske kommuner.

Læs også I tvivl inden valget? Tag kandidattesten her

Her i Østjylland har hele 653.000 vælgere mulighed for at sætte deres kryds i dag.

653.000 østjyder har mulighed for at stemme til dette folketingsvalg. Det er det højeste antal vælgere i Østjylland nogensinde.

Det er det højeste antal vælgere nogensinde til et folketingsvalg i Østjylland. Da der i 2015 var valg til Folketinget havde 631.000 østjyder muligheden for at stemme.

Antallet af vælgere er siden steget i alle de østjyske valgkredse, men fordi stigningen er klart størst i Aarhus, så fylder det aarhusianske stemmetal også lidt mere til dagens valg. Det forklarer valgforsker Rune Stubager fra Aarhus Universitet.

- Gennemsnitligt set har alle vælgere i Østjylland måske lidt mindre indflydelse, fordi der er kommet flere vælgere, siger Rune Stubager.

00:15

VIDEO: Én af dem der i dag har stemt for allerførste gang er Kristian Hummel. Han var én af de morgenfriske vælgere i Hornslet.

Luk video

Hvis stemmerne koncentreres mere i Aarhus, kan man godt sige, at aarhusianerne som samlede gruppe har lidt mere at skulle have sagt, men det betyder ikke, at den enkelte aarhusianer har mere at skulle have sagt, forklarer Rune Stubager. 

-  Men det betyder ikke, at den enkelte aarhusianer har mere at skulle have sagt, og alle stemmer tæller nøjagtigt lige på valgdagen, siger Rune Stubager.

Det stigende antal af østjyske stemmeberettigede borgere gør, at østjyderne gennemsnitligt set får lidt mindre indflydelse, lyder det fra valgforsker Rune Stubager.

Det største og det mindste valgsted

Der er i alt 209 valgsteder i Østjylland, hvor folk i dag skal stemme til folketingsvalget. Og det allerstørste i vores område – og faktisk det tredjestørste i hele Danmark - er Rådhushallen i Aarhus.

Læs også Overblik: Her markeres grundlovsdag

Der skal bruges 12 stemmebokse, stole nok til 87 frivillige og ansatte og 24 valgbokse. I år er det nemlig hele 16.000 vælgere, som har mulighed for at stemme i Aarhus’ rådhus.

Vi skal have stor respekt for, at vi kan få lov til at stemme på dem, vi godt kan lide. Og hvis du ikke er oppe og stemme, kan du ikke tillade dig at brokke dig de næste fire år.

Vagn Olesen, valgformand, Tunø

Valgstedet har også særligt udstyr til svagtseende og til folk, der har svært ved at læse. Og med så mange vælgere - og forskellige vælgere - kan der godt opstå kø i dag.  

Klokken 08:00 bøde Aarhus borgmester Jacob Bundsgaard velkommen til valg på Aarhus Rådhus.

- Der er altid et stort ryk, lige når valget åbner. Det vil sige klokken 08:00. Mit bedste tip vil nok være at komme i løbet af formiddagen. Og ikke komme til allersidst, når vi lukker klokken 20, siger Henrik Traberg, der er valgteknisk leder på Aarhus Rådhus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Mens Rådhushallen i Aarhus er det største valgsted i Østjylland, så er Tunø det mindste valgsted.

Tunø er det sted i Østjylland, hvor der er færrest vælgere. Her er 89 borgere stemmeberettiget.

I alt er der 89 vælgere på Tunø, og derfor bliver der ikke valgtravlt på øen i dag. Alligevel mener den lokale valgformand, at man godt kan mærke vigtigheden og betydningen af, at valget skal forløbe helt korrekt.

Læs også Sæt dit kryds korrekt: Må man have børn med i boksen?

- I andre lande dør folk for at få lov til at stemme. Det er alvorligt, synes jeg. Vi skal have stor respekt for, at vi kan få lov til at stemme på dem, vi godt kan lide. Og hvis du ikke er oppe og stemme, kan du ikke tillade dig at brokke dig de næste fire år, siger Vagn Olesen, der er valgformand på Tunø, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:22

VIDEO: Her åbner valget på Skovvangsskolen i Aarhus

Luk video

De fleste valgsteder i landet åbnede klokken 08:00, men mindre øer i landet må gerne vente med at åbne til klokken 09:00. Det har Tunø valgt. De lukker dog på samme tidspunkt som alle andre valgsteder - nemlig klokken 20:00.

Næsten hver femte har sat deres kryds

Opdateret klokken 10:32:

Næsten hver femte vælger har allerede stemt med blot to timer af valgdagen overstået. Det viser Ritzaus stikprøver fra kommuner og valgsteder, der i alt repræsenterer 262.358 stemmeberettigede vælgere.

I stikprøven klokken 10 har 19,8 procent af vælgerne afgivet deres stemme.

Den foreløbige stemmeprocent onsdag morgen er 70 procent på Christiansø, hvor en tredjedel af de stemmeberettigede satte krydset inden for 12 minutter. Det skriver TV 2 Bornholm.

Der er i alt 4.221.475 stemmeberettigede.

00:55

VIDEO: I dag slutter den længste valgkamp til et folketingsvalg i 45 år, men har den været for lang og har den flyttet noget. Det tog TV2 ØSTJYLLAND til Randers for at spørge nogle østjyder om.

Luk video