Sundhedsordfører: Jeg kan ikke finde ord for min forargelse

SF’s sundhedsordfører er harm over, at patienter fanges i regioner og kommuners regningsstrid

02:32

Ti gange i døgnet skal niårige Anna Krone Person stikke sig for at tjekke sit blodsukker, men det havde hun ikke behøvet, hvis hun eksempelvis boede i Aarhus Kommune fremfor Favrskov Kommune.

Et nyt produkt kaldet FreestyleLibre kan nemlig måle blodsukker helt uden stik, men fordi kommuner og regioner strides om, hvem der skal betale, har hun ikke fået det tilbudt.

Det forarger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen. 

Læs også Anna skal stikkes ti gange i døgnet: Strid om regning rammer patienter

- Jeg kan næsten ikke finde ord for, hvor forarget jeg er over, at der er nogle, der kommer i den her klemme. De her sensorer, og specielt til børn, er virkelig anvendelige, og de kan forebygge en masse sygdomme i fremtiden, så det er så vigtigt, at vi bruger den her fine nye teknologi. Det kan ikke være patientens problem at finde ud af, hvem der skal betale for det, siger Kirsten Normann Andersen (SF) til TV 2 | ØSTJYLLAND. 

Sådan ser FreestyleLibre ud. 

Direktøren for kommuner og regioners forskningsinstitut (Kora) Mickael Bech kan godt se, at folk kommer i klemme.

- Der er en ubalance og en konflikt mellem det, der er specificeret i sundhedsloven, og det, der er specificeret i serviceloven, og det er det, der afgør, om det er regionen eller kommunen, der skal betale, siger han. 

02:57

Se hele interviewet med Kora-direktør Mickael Bech. 

Luk video

I et skriftligt svar til TV 2 | ØSTJYLLAND siger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V), at børn som Anna Krone Person ikke skal være taberen i diskussionen om, hvem der skal betale for behandlingen. Derfor vil hun nu også have bedre styr på organisationen på området.

'Det er helt afgørende, at den enkelte borger ikke skal komme i klemme, fordi myndighederne strides om en regning, og derfor er det også en problematik, som regeringen er opmærksom på. I udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som senere på året vil præsentere sine anbefalinger, er det derfor også et særskilt tema, og jeg forventer, at udvalget vil komme med anbefalinger til, hvordan vi kan organisere området bedre', skriver Karen Ellemann til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Se hele interviewet med Kirsten Normann Andersen (SF) i videoen øverst i artiklen.