- Nogle landsbyer dør

Affolkning af landdistrikter er uundgåeligt

09:23

1 af 2

Overalt i Østjylland trues små landsbysamfund i yderområderne af butiksdød, skolelukninger og faldende huspriser.

Men skal vi for alt i verden forsøge at holde liv i alle landsbyer? Nej, siger ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen (S), der onsdag er gæst i Go' Aften Østjylland.

- Det synes jeg ikke, fordi der sker en automatisk fraflytning fra land til by. Alene Aarhus får 4-500 nye indbyggere hver måned. Og vi har ikke bopælstvang i Danmark. Derfor vil der være landsbyer, som ikke overlever, siger han.

Fællesskaber overlever

For at mindske affolkningen fra landdistrikterne har folketinget bl.a. afsat 400 mio. kr. over to år til at fjerne faldefærdige huse og dermed forskønne områderne. Et tiltag der, ifølge Carsten Hansen, allerede nogle steder har haft en positiv effekt.

Men ikke alle landsbyer kan overleve alene ved politisk handling. Vejen frem kan også banes af lokalt sammenhold og engagement.

- Rigtig mange landsbyer arbejder jo sammen, og har fået lavet nye kulturhuse. De har nogle stærke fællesskaber, og det er dem, der overlever, siger Carsten Hansen.

I Go' aften Østjylland kan du høre hele interviewet med ministeren, og møde nogle af hovedkræfterne i et par af de landsbyer, som netop klarer sig godt på grund af fællesskabet. Det er onsdag kl. 18.25 og 21.20.