Nettet bliver farligere for østjyderne

Internetkriminaliteten er steget voldsomt i Østjylland

Foto: Colourbox

Det er blevet mere usikkert for de østjyske borgere at færdes på nettet, det viser tal fra Østjyllands Politi. de seneste seks år er antallet af såkaldt databedrageri næsten tidoblet.

I 2009 blev der anmeldt 88 hændelser med databedrageri. I 2015 var det tal helt oppe på 808. Det er der en grund til, mener efterforskningsleder ved Østjyllands Politi, Jesper Bøjgaard Madsen.

- Det er relativt anonymt, at gå ind og skjule sig bag computeren, det gør det lettere for de kriminelle. Derudover er dem, der handler på nettet også blevet mere uforsigtig. Vi giver oplysninger på nettet, vi aldrig ville give i virkeligheden. Det kan fx være bankoplysninger eller cpr-nr, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Unge og ældre

Ifølge politiet er der især to grupper, der er udsat på nettet. Det er de unge og den ældre del af befolkningen.

- Vi ser de ældre, som måske ikke er helt fortrolige med IT, derfor er de ikke altid opmærksom på, om de kan blive snydt. Og så er der også de unge, som nok er lidt for dus med internettet, og derfor glemmer de fornuften, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Passet blev stjålet: Ungt par udsat for identitetstyveri

Stigningen skal dog ikke ses som et tegn på, at politiet ikke er opmærksomme på problemet. De seneste år har de både lokalt og på landsplan indført flere tiltag, som skal dæmme op for problemet.

- Cyberkriminalitet er virkelig højt prioriteret hos os. Vi har oprustet meget. Der er ansat IT-ingenører i alle politikredse, og så er der oprettet et nationalt cybercrimecenter (NC3), hvor vi har alle de rigtige kompetencer til at bekæmpe det her, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Selvom politiet gør meget, er det dog også vigtigt, at borgerne selv er opmærksomme, når de begår sig på internettet. Og her har Østjyllands Politi nogle gode råd.

- Man skal være opmærksom, det er det vigtigste. Det er især falske mails, man skal kigge efter. Hvis en myndighed pludselig sender dig en mail, hvor de beder om dine data, så vær opmærksom. Myndigheder vil aldrig bede om dine data over mail, siger Jesper Bøjgaard Madsen.

Statistik over databedrageri:

2009: 88 tilfælde
2010: 242 tilfælde
2011: 72 tilfælde
2012: 122 tilfælde
2013: 307 tilfælde
2014: 655 tilfælde
2015: 808 tilfælde