NemID nedslider ansatte i Borgerservice

Dårlig oplæring i NemID og køer med utilfredse borgere bringer Borgerservice-butikker i knæ i blandt andet Østjylland

De ansatte i Borgerservice-butikkerne landet over har fået mere end nok af NemID. Det skriver avisen.dk.

De ansatte i Borgerservice er simpelthen ikke blevet oplært grundigt nok i det nye system, lyder kritikken.

- De skal se på, at borgerne møder frustrerede op, og går frustrerede herfra, fordi de ikke kan få hjælp, siger Jonas Monrad Hansen fra kommunikations- og webafdelingen i Borgerservice i Københavns Kommune til avisen.dk.

Københavns Kommune opgør i øjeblikket, hvor mange ekstra ressourcer, de har brugt på NemID-problemer. Her er ventetiden blevet længere, og også i Århus, der tager 20-25 personlige henvendelser om dagen om NemID, går det ud over servicen.

Oplæringen er et stort problem. DanID havde lavet et e-læringsmateriale til de ansatte, men det var langt fra nok.
For eksempel viste det ikke, hvad man gjorde, når borgerne havde modtaget to NemID-breve, fordi de havde to banker.

- Det kunne ikke bruges som redskab i det veritable detektivarbejde, som medarbejderne igen og igen måtte kaste sig ud i, når en borger henvendte sig med NemID-problemer, siger Jonas Monrad Hansen.

DanID selv mener, de har klædt kommunerne godt nok på opgaven.

Hver kommune har haft superbrugere på kursus og de øvrige medarbejdere i borgerservice har fået e-læringsprogrammet, og kan ringe til support hos DanID.

- Men man skal ikke undervurdere, at det er et komplekst system, der skal sikre personfølsomme oplysninger, og at det er mange medarbejdere, der skal lære noget nyt på én gang og bliver ramt af virkeligheden, siger Jette Knudsen, kommunikationschef i DanID.

Der er i dag 1,8 million danskere, der har fået NemID, og alene DanID og Danske Bank har tilsammen fået henvendelser fra 130.000, der ikke kunne vente på, at de automatisk fik NemID.