Nej til lokale penge: Djurs-valuta nedstemt i Folketinget

Kun Alternativet bakkede op om idéen med at danne andre valutaer i Danmark end kronen

01:34

En borgerforening har siden marts kæmpet for, at det ikke kun skal være muligt at betale i kroner og øre på Djursland. Men i dag led den plan et alvorligt knæk, da et lovforslag om lokale valutaer blev nedstemt i Folketinget.

Tanken bag valutaen Djurs er, at pengene skal cirkulere internt på Djursland og dermed holde liv i det lokale erhvervs- og foreningsliv. Det skal fastholde virksomhederne og indbyggerne i området. Kun Alternativet bakker op om idéen.

- Det er ærgerligt, at det blev nedstemt. Jeg synes, at vi i Folketinget skal være med til at lave rammerne for, at lokale initiativer som dette kan udføres, siger Alternativets østjyske folketingsmedlem, Josephine Fock, til TV2 ØSTJYLLAND.

00:42

Lokale kræfter på Djursland kan se mange fordele i at få deres egen valuta. 

Luk video

Hun er stor fortaler for den lokale valuta, og det var således også Alternativet, der havde stillet lovforslaget, som skulle åbne op for muligheden.

- Den lokale valuta støtter op om lokale fællesskaber og sørger for folk køber lokale ting gennem lokale producenter, mener politikeren.

Latteliggjort i Folketinget

En af initiativtagerne til valutaen Djurs er Jens Thor-Christensen. Han fulgte dagens afstemning, men følte ikke, at politikerne tog Djurs seriøst. 

- Jeg forstår godt tvivlen og spørgsmål til det, men der hvor det bekymrer mig, det er når folk latterliggør det i Folketinget, det synes jeg er svagt. Det er betænkeligt, at man som folketingspolitiker ikke researcher ordentligt og finder ud af, hvad det her handler om, siger Jens Thor-Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Det bliver 20 Djurs, tak: Djursland vil have egen valuta

Ifølge Josephine Fock er erfaringen fra andre steder i Europa, at en lokal valuta som Djurs skaber vækst i lokalsamfundet. Men med dagens afstemning, hvor det altså kun var Alternativet, der stemte for, er der lange udsigter til Djurs valutaen bliver en gængs betalingsform.

- Vi lægger os ikke ned. Der var positive meldinger fra blandt andet Liberal Alliance, som synes, at det er en spændende tanke, men partiet var bundet af regeringsgrundlaget. Også SF og Enhedslisten var positive, hvis det kunne laves via en app, forklarer Josephine Fock.

Alternativet har tænkt sig at fremsætte forslaget igen næste år, hvis ikke det lykkes at opnå enighed om en alternativ lovændring.   

Herunder kan du se, hvad de lokale på Djursland i marts sagde til muligheden for at kunne betale med Djurs:

01:10 Luk video