Nej tak til de blå-øjede

Mænd med blå øjne kan ikke tjene penge som sæddonorer

Babyer med blå øjne er ikke efterspurgte sydpå

Blå-øjede østjyder skal ikke gøre sig håb om en indbringende fremtid som sæddonorer. Det århusianske firma Cryos International siger nej tak til mænd med blå, blå/grå eller blå/grønne øjne. Men har man brune øjne og er mindst 175 centimeter høj, er det stadig muligt at blive leverandør.

- For første gang nogensinde har vi omkring 600 på venteliste til at donere sæd. Vi har masser af blå-øjede på lager. Det, vi mangler, er brun-øjede og nogle fra andre etniske grupper end dansk,« fortæller direktør i Cryos International Ole Schou til Urban.

En stor del af virksomhedens kunder bor i Nordafrika og Sydeuropa, og her er man ikke umiddelbart interesseret i at forøge familien med et blondt, blåøjet barn. 

- Problemet er, at Cryos International ligger i Nordeuropa, og derfor kan vi primært høste donorer blandt den befolkningsgruppe. Efterspørgslen efter sæd kommer fra hele verden, så de ripper alt, hvad vi har af brun-øjede, siger direktøren, der nu kigger ud over landets grænser for at få flere donorer med anden etnisk baggrund end dansk.

Og dansk sæd er populært i udlandet, fortæller bbc.co.uk. I 2010 blev 4.665 udenlandske kvinder insemineret i Danmark viser tal fra Sundhedsstyrelsen, mens samme tal i 2008 var 2.694, skriver BBC.

Ifølge BBC er det blandt andet fordi Danmark, som et af de eneste lande i Europa, fortsat gør det muligt at donere sæd anonymt,

Men også prisen på insemination trækker flere udenlandske kvinder her til landet, når de skal have hjælp til at forøge familien. I front for invasionen er lesbiske par og enlige kvinder, skriver BBC.

Firmaet oplyser, at der betales max. 500 kr. pr prøve. Særligt eftertragtede donorer kan dog opnå bonus?