Narkoretssag aflyst i weekenden

Retten i Århus ville bruge weekenden på at afhøre amerikanske vidner. Men en af forsvarererne er forhindret i at møde op søndag.

Meget ekstraordinært forsøgte retten i Århus at sætte dommer, domsmænd, anklagere og forsvarere på overarbejde i weekenden i en større narkosag. Men en af forsvarerne forhindrer, at det kan ske.

Retten var indstillet på at sætte retten i løbet af søndagen til afhøring af et eller to amerikanske vidner for at afværge en yderligere forsinkelse af sagen.

Hastværket skyldes, at anklageren ønsker at få afhørt de udleverede amerikanske narkogangstere fra Atlanta, inden de efter planen og de amerikanske myndigheders accept skal hjemsendes til videre afsoning i tre forskellige amerikanske fængsler på tirsdag.

Anklager Poul Gade frygter, at man ikke kan nå at afhøre begge amerikanere på mandag, hvorfor de måske skal indkaldes på ny om mange måneder - med de voldsomme omkostninger og andre besværligheder, det betyder.

De tre narkobagmænd afsoner tilsammen 34 års fængsel i USA og er indblandet i en sag, som kan koste tre tiltalte århusianere hver mindst 10 års fængsel for eksport af 250.000 ecstasypiller til USA.

Amerikanernes vidneudsagn er altafgørende for anklageren i sagen. Byretten afviste nemlig i første omgang at bruge de amerikanske vidner, men den afgørelse blev siden afvist af Højesteret, og de tre amerikanere har opholdt sig i Danmark de seneste par uger på et nu forlænget "tålt ophold". Foreløbig er kun den ene amerikaner nået at blive afhørt.

Den store ecstasysag bliver - uanset mandagens afhøringer - først afgjort til marts næste år. Sagen er trukket ud, og retten har fastsat yderligere ni retsmøder fra begyndelsen af marts næste år med forventet dom den 17. marts.