Nævningene forudså ballade i landsretten

Nævning i Vestre Landsret i Århus bekymret over angrebet på dansk retsvæsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende.

Nævningene, der pure frikendte en 21-årig mand for drab på en jævnaldrende mand sidste sommer i Frederiks Alle, forudså balladen i landsretssalen tirsdag, der var pakket med pårørende til den dræbte.

En af nævningene udtrykker i dag ovenpå tumulterne glæde over, at han er beskyttet af anonymitet. Nævninges navne, bopæl og job altid hemmelige.

- Den personlige sikkerhed, der ligger i den anonymitet for domsmænd og nævninge har jeg aldrig tidligere tænkt på. Men nu er jeg - desværre på en trist baggrund - blevet bevidst om at det er en reel beskyttelse, siger nævningen til Århus Stiftstidende.

Han har været nævning ved landsretten og domsmand ved byretten i mange år og foretrækker udtaler sig i følge reglerne anonymt til avisen, der er bekendt med mandens identitet.

- Jeg tror ikke at nogle af de pårørende, der føler sig krænket af vores frifindelse af den anklagede, vil true os. De kan næppe finde os. Men man ved ikke aldrig. For det der skete inde i selve retssalen tirsdag, er det mest ubehagelige anslag mod demokratiet, jeg har oplevet. Når man kan demonstrere en så uacceptabel foragt for retten, er der ikke meget at tro på længere, siger manden.

Han tog hurtigt flugten sammen med de øvrige 11 nævninge, der voterede i usædvanlig lang tid - fire timer - inden de gik ind og læste opgørelsen op. Ingen andre vidste besked, før de kom ind i salen.

De fleste af nævningene frygtede at frifindelsen ville udløse ravage, blandt andet fordi familie tidligere under retssalen brød alle regler og kastede med ting inde i retssalen.