Næsefilter virker mod allergi

Næsefilter, der er udviklet i Aarhus, mere end halverer generne ved høfeber

02:01

1 af 2

Pollensæsonen kan måske blive lettere for nogle af de cirka 500 millioner mennesker verden over, der lider af nys og løbende næse, vand i øjnene og træthed, når græsset blomstrer.

Videnskabelige forsøg fra Aarhus Universitet viser nemlig markant færre symptomer ved brug af næsefilter, som medicin- og ph.d.-studerende Peter Sinkjær Kenney fra Aarhus Universitet har opfundet.

Se: Opfindelse mod allergi

Forskere fra Aarhus Universitet har testet næsefiltret, Rhinix, på 65 græsallergikere i en park med masser af pollen.

Forsøget foregik over to dage i 2014. Forsøgspersonerne var ikke i medicinsk behandling. Til gengæld blev de enten udstyret med et rigtigt næsefilter eller et snyde-filter (placebo).

- Næsefilteret mere end halverede en række af de mest almindelige gener som nys, løbende næse og øjne, der løber i vand. Og når forsøgsdeltagerne fik det i næsen, inden deres symptomer begyndte, var effekterne endnu mere udtalte, hvilket vi ser som udtryk for næsefiltrenes forebyggende virkning, siger professor Torben Sigsgaard, Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Studiet er netop præsenteret på den Europæiske Allergikongres, The 2015 Annual Congress of the European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI, i Barcelona.

Se et indslag fra da forsøget fandt sted i Skejby i videoen øverst på siden.