Nærmere en hiv-behandling

Aarhus-forskere bag mulig international milepæl

01:19

1 af 2

En østjysk forskergruppes resultater i kampen mod hiv er så bemærkelsesværdige, at forskerne har fået 12,1 millioner kroner til de første forsøg med en egentlig behandling mod hiv, oplyser Aarhus Universitetshospital i en pressemeddelelse.

Forskergruppen fra Aarhus har fundet et stof, der kan aktivere hiv-virus, som dermed bliver synlige og sårbare overfor kroppens immunforsvar.

- Resultaterne vil kunne blive en international milepæl i hiv-forskningen og danne baggrund for udvikling af en egentlig behandling mod hiv, siger forskerne med overlæge og professor ved Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard i spidsen.

På jagt efter HIV-smittede

Forskerne har fået bevilget pengene af Det Strategiske Forskningsråds programkomite for individ, sygdom og samfund over tre år til, at de kan starte de første forsøg med en egentlig behandling mod hiv.

Der er på verdensplan cirka 33 millioner mennesker med hiv, og dermed er der store perspektiver ved en mulig behandling, både økonomisk og menneskeligt.

Hiv-fobi skal aflives

Hiv-infektion behandles i dag med en kombination af lægemidler, som blokerer virusaktivitet, men som ikke kan fjerne infektionen. Det betyder, at hiv-smittede skal behandles livslangt med bivirkningsmæssige, psykosociale og sundhedsøkonomiske omkostninger til følge.

De kommende resultater fra forskerne ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital vil kunne blive en international milepæl i hiv-forskningen og danne baggrund for udvikling af en egentlig behandling mod hiv.