Nægter skyld i fyrværkeri-tragedie

Tre personer omkom ved to næsten identiske ulykker i Assens ved Mariager og Hobro forrige nytårsaften. Nu venter det retslige efterspil om, hvem der leverede de dræbende bomber

01:00

Der var et stort antal ambulancer til stedet nytårsnat i forbindelse med de tragiske ulykker.

1 af 2

- Det sidste, jeg kan huske, er lyden af, at man tænder en lunte.

Sådan forklarede en ung mand i Retten i Aalborg om den skæbnesvangre nytårsaften forrige år, da to af hans kammerater på 24 og 25 år omkom efter at have antændt en krysantemumbombe ved en fest i Skellerup ved Hobro.

Ikke langt derfra - i Assens ved Mariager - skete en tilsvarende ulykke, da en 37-årig familiefar antændte en lignende bombe.

Mens tre blev dræbt, blev to hårdt kvæstet. Storebroren til en af de dræbte mistede det venstre øje. En anden kammerat, der lyste med sin iPhone for at vise, hvor lunten skulle antændes, mistede begge øjne.

Storebror: Bombe dræbte min lillebror

- Solgte kun lovligt fyrværkeri

I dagene derefter fik politiet flere anonyme tip om, hvor det dræbende fyrværkeri kom fra. Det førte til, at der blev rejst tiltale mod en 30-årig mand fra Hobro. Men han nægter sig skyldig i anklagen om uagtsomt manddrab.

- Jeg solgte kun lovligt fyrværkeri - familieposer med raketter og batterier, forklarede han i retten, som var fyldt med pårørende.

Flere vidner kunne ellers tydeligt huske, hvordan kammeraterne var taget ned på et værksted nytårsaftensdag for at fremstille et bomberør, der kunne passe til bomben, som de havde købt af den 30-årige.

Den anden af sagens tiltalte, en 25-årig mand, har tidligere forklaret politiet, at han købte to krysantemumbomber af den 30-årige og derefter solgte dem videre til den 37-årige familiefar, der omkom.

Tiltalt: Solgte kun lovligt fyrværkeri

Hoveder sprængt i stykker

Men i retten kom han med en anden forklaring. Nu ville han blot erkende, at han havde leveret fyrværkeri til den 37-årige, men at han ikke vidste, hvor farligt det var, og han ville ikke oplyse, hvor det kom fra.

- Er du bange for den anden tiltalte, spurgte anklager Karina Skou, hvortil den 25-årige svarede benægtende.

To politibetjente, der var blandt de første på ulykkesstederne, forklarede, at eksplosionerne havde været så voldsomme, at ofrenes hoveder var sprængt i stykker, og hjernemasse var blevet spredt i et stort område.

De efterladte kræver 8,5 millioner kroner i erstatning i sagen. Der ventes dom i sagen tirsdag middag.

Øverst i artiklen kan du se video fra den ene af de to dødsulykker nytårsnat for lidt over et år siden.

Fakta: Her er anklagen i fyrværkerisagen

* Den 30-årige er tiltalt for uagtsomt manddrab og for egen vindings skyld eller på grund af grov kådhed at have erhvervet, opbevaret og overdraget fyrværkeri uden kommunalbestyrelsens tilladelse.

* Han er også tiltalt for uagtsom legemsbeskadigelse ved at have forvoldt, at to andre personer blev kvæstet, da det farlige skyts eksploderede.

* Den 30-årige er også tiltalt for at have opbevaret 109 kanonslag uden tilladelse.

* Desuden er en 25-årig mand tiltalt for at have erhvervet to fyrværkeribomber fra den 30-årige og have overdraget det til en af de personer, der efterfølgende omkom ved brug af skytset.

* Ulykkerne skete henholdsvis kort før og kort efter midnat i Assens ved Mariager og Skjellerup ved Hobro. Ved den første af de to ulykker mistede en 37-årig familiefar livet, mens to mænd på henholdsvis 24 og 25 år mistede livet ved den anden ulykke.

Kilder: Anklageskriftet