Mysteriet er opklaret: Single-stork i Viby er en han

DNA-analyse af fjer er for første gang i Danmark brugt til at kønsbestemme en stork

01:23

Med hjælp fra fem fjer er det nu lykkedes foreningen Storkene.dk at finde frem til kønnet på den ensomme stork, som siden begyndelsen af januar er spankuleret rundt i Viby syd for Aarhus.

Først lignede det ellers en umulig opgave, da kønsbestemmelsen krævede, at der faldt en fjer af storken.

Men den der venter længe, venter på noget godt, siger det gamle mundhæld, og efter lidt tid skete det: Fem fjer blev fundet på en nærliggende parkeringsplads.

Fjer er faldet af: Nu kan storken fra Viby få sit navn

Fjeren er sidenhen blevet sendt til et laboratorium i Tyskland, som har foretaget en DNA-analyse, som viser, at storken er en han.

- Jeg havde ikke troet på, at det ville kunne lade sig gøre. Det må jeg ærlig talt indrømme, siger Jess Frederiksen, som er formand for Storkene.dk, til tv2oj.dk.

Håber på en mage

Han havde sine tvivl om succesen med metoden, men er glad for, at undersøgelsen gav pote:

- De siger, at det er 99 procent sikkert, at det er en han. Den eneste usikkerhed er, hvis fjeren stammer fra en anden stork, men det er usandsynligt, eller hvis den er fra en tamgås.

Ny turistattraktion i Viby: Storken er et tilløbsstykke

Det er første gang i Danmark, at det er lykkedes at bestemme en storks køn ud fra fundet af en fjer. Tidligere - blandt andet ved storkeparret i Smedeager i Sønderjylland - har man i stedet taget blodprøver fra storkenes hæle.

Storken i Viby blev for første gang opdaget den 7. januar i år af to mænd, som arbejdede med at transportere jord. Flere gange i løbet af deres arbejdsdag kom storken helt tæt hen til dem og satte sig blandt andet på fronten af deres traktor.

I dag har storken sin egen rede og bliver løbende fodret med rigelige mængder fisk. Jess Frederiksen fra Storkene.dk er derfor sikker på, at storken nok skal klare sig - og måske finde en mage.

- Jeg håber, han har tålmodighed nok til at blive til marts, hvor flere storke ligeså stille begynder at komme sydfra.

Du kan se mere om storken i videoen øverst på siden.