Muslim smidt ud af bus for sit tørklæde

Kvinde med tørklæde afvist af buschauffør i Viby. Chaufføren nægtede at køre med 'maskerede personer'.

En muslimsk kvinde med tør­klæde skulle forlade bussen, før buschaufføren ville køre videre.

Sådan lød kravet i bus 107 på Viby Torv i Århus i går, da en muslimsk kvinde med sin mand og tre børn steg på bussen. Det skriver metroXpress.

- Jeg er dybt chokeret, sagde Mohamed Belgacen til avisen metroXpress, efter at hans hustru blev nægtet adgang til bussen i den jyske hovedstad.

Familien med deres tre børn steg på bus 107 på Viby Torv for at køre ind til centrum. Men da chaufføren så Mohameds kones tørklæde, bremsede han bussen og nægtede at køre videre.

- Vi steg ind bagest i bussen, og da jeg gik op for at stemple, sagde buschaufføren, at han ikke ville køre med en maskeret kvinde, fortæller Mohamed Balgacen og fortsætter:

- Jeg har boet i Danmark i 12 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Det gør mig meget ked af det.

Niklas Rehn, der var passager på bus 107 i går eftermiddags, var også chokeret over det, han blev vidne til. »Jeg troede først, han stoppede, fordi der var noget galt med bussen, fortæller Niklas Rehn, der blandede sig, til metroXpress.

Buschaufføren var iskold. Han blev ved med at sige, at han ikke ville køre med maskerede
folk, siger Niklas Rehn.

<b>Passagerer steg ud</b>
Halvdelen af bussens passagerer valgte at stige af og tage en anden bus. Til sidst ringede nogle passagerer til Arriva, der kommanderede chaufføren at fortsætte turen med den muslimske familie og de resterende passagerer.

T.H., der ikke vil have sit navn i avisen - men hvis navn er kendt af redaktionen, var den
passager, der ringede til Arriva. Hun fortæller, at der gik 10-15 minutter, før bussen kørte videre.Hos Dokumentations- og rådgivningscenteret for racediskrimination mener centerchef
Niels-Erik Hansen, at der er tale om reel diskrimination.

- Den slags burde ikke forekomme, og kvinden er i sin fulde ret til at anlægge sag for forskelsbehandling, siger han.

Hos Arriva beklagede man i går situationen og undskylder over for familien. Selskabet har på baggrund af en efterfølgende samtale med chaufføren valgt ikke at fyre ham.

- Vores fornemmelse er, at der er tale om dumhed snarere end ond vilje. Chaufføren har
forklaret, at han blev forvirret over, hvilke regler der gjaldt i forbindelse med den debat, der har været om et maskeringsforbud,« siger pressechef Mar­tin Wex til metroXpress.