Museum jubler over rekord: - Folk er væltet ind

Museum Østjylland slår den hidtidige rekord med 9.400 gæster

Museum Østjylland gav sidste år 4000 mindre børn år bogen ”Der var engang en å”, som fortæller Gudenåens historie i børnehøjde.

183.011. 

Så mange gæster svingede forbi Museum Østjylland i 2017, og dermed kan museet glæde sig over en ny publikumsrekord. Med tallet slår museet nemlig den hidtidige rekord fra 2015 med 9.400 gæster. 

Vi tæller kun dem, der har været inde i udstillingerne eller som har deltaget i et arrangement, som museeet er arrangør af.

Jørgen Smidt-Jensen, museumsinspektør

Museum Østjylland har nu afdelinger i Randers, Grenaa og Ebeltoft, og museumsinspektør Jørgen Smidt-Jensen er ikke i tvivl om, hvorfor museet nu kan glæde sig over særligt gode besøgstal. 

- Det er fordi, vi har lavet helt nye udstillinger. I januar åbnede vi et helt nyt museum i Grenaa. Vi har også fornyet en tredjedel af museet i Randers, og der er folk væltet ind til en ny oldtidsudstilling. Det er i Greena og Randers, vi har haft den største fremgang, mens der har været lidt færre gæster i Ebeltoft, siger museumsinspektør Jørgen Smidt-Jensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Museum Østjylland i Grenaa vandt årets handicappris

Mere end 21.000 har besøgt museet i Grenaa siden januar, mens den nye udstilling i Randers siden åbningen i oktober er set af over 22.500 besøgende. Jørgen Smidt-Jensen mener, at tilbagegangen i turistbyen Ebeltoft formentlig skyldes en lidt sløv sommersæson.

Ud over de nye udstillinger har foredrag, omvisninger og familieaktiviteter trukket mange museumsgæster til i 2017. Samtidig oplever Museum Østjyllands skoletjeneste en stor tilstrømning af skoleklasser, som benytter sig af museets undervisningstilbud. 

Museum Østjyllands nye udstillinger i Grenaa ”Fire veje til Norddjurs” udmærker sig ved at være tilgængelige for alle. Det har givet pote i form af rekordhøje besøgstal det forgange år. Foto: Museum Østjylland

Gæster optalt efter alle kunstens regler

I forhold til 2016 er besøgstallet for museets tre afdelinger i Randers, Grenaa og Ebeltoft sidste år steget med over 12 procent. 

Kunstmuseet Aros i Aarhus blev sidste kritiseret for at puste sit besøgstal kunstigt op ved at medtage alle gæster, også dem der eksempelvis kun besøgte museets café uden at købe billet til udstillingerne. På den måde blev Aros i 2016 Danmarks mest besøgte kunstmuseum med 836.000 gæster.

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen understreger, at Museum Østjyllands rekordtal er optalt efter Slots- og Kulturstyrelsen retningslinjer. 

- Vi tæller kun dem, der har været inde i udstillingerne eller som har deltaget i et arrangement, som museeet er arrangør af, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Museum Østjylland har succes med at byde på kulturhistoriske oplevelser til de mindste. 4000 mindre børn fik i det forgangne år bogen ”Der var engang en å”, som fortæller Gudenåens historie i børnehøjde.

Jørgen Smidt-Jensen vil ikke afvise, at museets flotte besøgstal har været hjulpet godt på vej af henholdsvis DRs store satsning Historien om Danmark og af Aarhus som europæisk kulturhovedstad i 2017.

- Der har været fokus på både historie og kultur i år, og det, tror jeg, har været godt for alle museer, siger han.

03:30

TV2 Østjylland besøgte i december Museum Østjylland i Grenaa for at høre, hvad der var gjort af spændende og overraskende fund gennem året.

Luk video